İçindekiler
Bisiklet tavsiye arayışındaki okuyucularımız için en iyi bisiklet markaları derledik ve en iyi bisiklet modelleri nasıl olmalı konusuna açıklık getirdik.
Bisiklet, hem fiziksel hem psikolojik sağlık için faydalı bir ulaşım aracıdır. Aynı zamanda doğa dostudur. Dünyanın en iyi bisiklet markaları, bisiklet modellerini; çocuk bisikleti, dağ bisikleti, şehir bisikleti, yol bisikleti, hibrit bisiklet ve BMX bisikleti olmak üzere farklı kategorilerde sunar. Peki, en sağlam bisiklet markası ve dünyanın en kaliteli bisikleti hangisi?
En İyi Çocuk Bisikleti Tavsiye
1. Corelli Rave Up Çocuk Bisikleti
Corelli, en iyi yerli bisiklet markalarından biridir. Çocuk için bisiklet tavsiyesi arayışındaysanız Rave Up modelini değerlendirebilirsiniz. Corelli bisiklet fiyatları da çok uygun olmamakla birlikte ideal seviyelerdedir. Bisikletin özellikleri şöyle:
- Jant: 20
- Vites: 7
- Fren tipi: V fren
- Materyal: Alüminyum
- Amortisör kilidi: Yok
2. Kldoro 2025 Çocuk Bisikleti
Kldoro 2025, bisiklet sporuna ilgi duyan çocuklar için iyi bir başlangıçtır. Fiyat performans açısından en iyi ve en kullanışlı bisiklet alternatiflerinden biri olan Kldoro 2025’in özellikleri şöyle:
- Jant: 20
- Vites: 21
- Fren tipi: V fren
- Materyal: Çelik
- Amortisör kilidi: Yok
En İyi Dağ Bisikleti Tavsiye
1.Trek Roscoe 8 Dağ Bisikleti
Bisiklet sürücülerinin “ bisikletlerin Mercedes’i”, “iki tekerli yer uçağı” ifadeleri, en iyi bisiklet markası hangisi sorusuna verilen yanıtlarda ABD menşeili bu markanın da bulunmasını açıklar. Bu markanın bisikletleri dayanıklılığı ile popülerdir. Markanın bagaj bağlantıları, havalı amortisör gibi özellikleriyle en iyi dağ bisikletleri arasında bulunan Roscoe 8 şu özelliklere sahiptir:
- Jant: 27,5
- Vites: 12
- Fren tipi: Hidrolik disk
- Materyal: Alüminyum
- Amortisör kilidi: Var
2. Bisan Mtx 7400 Dağ Bisikleti
Dağ bisikletçiliğinde henüz yeniyseniz ve yerli üretim tercih ediyorsanız Türkiye’nin ilk bisiklet üreticisi Bisan’ın Mtx 7400 modelini değerlendirmenizi öneririz.
- Jant: 27
- Vites: 29
- Fren tipi: Hidrolik disk
- Materyal: Alüminyum
- Amortisör kilidi: Var
3. Bianchi Montana D Çift Amortisör Dağ Bisikleti
Bianchi bisiklet, dünyanın en eski bisiklet üreticisidir. Bisikletleri, bisiklet sporunun en prestijli yarışı Fransa Bisiklet Turu’nda da kullanılan markanın Montana D modeli, şüphesiz en sağlam ve en kaliteli elektrikli bisiklet modellerinden biridir. Dağ bisikleti kategorisinde 26 jant bisiklet tavsiyesi olarak da değerlendirebileceğiniz bu modelin özellikleri şöyle:
- Jant: 26
- Vites: 21
- Fren tipi: Mekanik disk
- Materyal: Çelik
- Amortisör kilidi: Var
En İyi Yol Bisikleti Tavsiye
1. Cannondale Synapse Carbon Disc 5 105 Yol Bisikleti
Kanada menşeili Cannondale, yüksek kaliteli bisiklet üreticilerinden biridir. Karbon fiber teknolojisinde öncüdür. Tasarımı ödüllü bisikletleriyle dikkat çeken markanın, en iyi yol bisikleti modellerinden biri olan bu bisikletin özellikleri şöyle:
- Jant:28
- Vites: 22
- Fren tipi: Hidrolik disk
- Materyal: Karbon
- Amortisör kilidi:-
2. Merıda Reacto 400 Yol Bisikleti
Yol bisikleti kategorisinde en iyi bisiklet önerileri listemize, Tayvan menşeili bir marka olan Merida’nın bisikleti ile devam ediyoruz. Dünyanın en büyük bisiklet üreticisi Merika, takımlarıyla uluslararası bisiklet yarışmalarında adını duyurmuş bir markadır. Reacto 400 modelinin özellikleri şöyle:
- Jant:28
- Vites: 22
- Fren tipi: V fren
- Materyal: Alüminyum
- Amortisör kilidi:-
3. Peugeot R17 Yol Bisikleti
Fransız asıllı bir marka olan Peugeot, daha çok ürettiği otomobilleriyle bilinse de bisikletleri de kalitelidir. Esasında markanın bu modelinden daha iyi modeller olabilir; fakat “en iyi uzun yol bisikleti” şeklindeki olumlu geri dönüşler, fiyat performans yol bisikleti arayanlar için iyi bir alternatif olabileceğinin göstergesidir.
- Jant: 28
- Vites: 14
- Fren tipi: V fren
- Materyal: Alüminyum
- Amortisör kilidi:-
En İyi Şehir Bisikleti Tavsiye
1. Ghost Square Trekkıng 2.8 Şehir Bisikleti
Ghost, Alman merkezli bisiklet markasıdır. Bisikletlerinde tasarım en dikkat çekici özelliktir. Markanın Square Trekkıng 2.8 şehir bisikleti şu özelliklere sahiptir:
- Jant: 28
- Vites: 24
- Fren tipi: Hidrolik disk
- Materyal: Alüminyum
- Amortisör kilidi: –
2. Salcano İstanbul 27S Şehir Bisikleti 8
Salcano, en iyi yerli bisiklet markaları arasında bulunur. Şehir bisikleti tavsiye arayışındaysanız İstanbul 27S modelini değerlendirmelisiniz. Modelin özellikleri şöyle:
- Jant: 28
- Vites: 27
- Fren tipi: Hidrolik disk
- Materyal: Alüminyum
- Amortisör kilidi: Var
Ayrıntılı bilgi için: Salcano İstanbul Bisiklet
3. Carraro Sportive 225 HD Şehir Bisikleti
Carraro bisiklet, İtalyan merkezli bir bisiklet markasıdır. Marka, bisikletlerinde kaliteli donanım kullanır. Carraro’nun en iyi şehir bisikleti alternatiflerinden biri olan Carraro Sportive 225 modelinin özellikleri şöyle:
- Jant: 28
- Vites: 24
- Fren tipi: Hidrolik disk
- Materyal: Alüminyum
- Amortisör kilidi: Var
En İyi BMX Bisikleti Tavsiye (Akrobasi Bisikleti)
1. Carraro Rave Pro BMX Akrobasi Bisikleti
BMX bisikleti tavsiye olarak önerimiz Carraro Rave Pro model bisiklettir. Bisikletin özellikleri şöyle:
- Jant: 20
- Vites: 1
- Fren tipi: V disk
- Materyal: Kromoli çelik
En İyi Katlanır Bisiklet Tavsiye
1. Yuki Motor E-Wild 20S Fat Bike Elektrikli Bisiklet
Katlanır bisikletin elektrikli olmasını tercih ediyorsanız Yuki Motor E-Wild modelini tercih edebilirsiniz. En iyi katlanır elektrikli bisiklet modellerinden biri olan ve satış rakamlarıyla dikkat çeken bisikletin özellikleri şöyle:
- Şarj süresi: 3 Saat
- Maksimum Hız: 25 – 32 KM/S
- Materyal: Çelik
- Menzil: 50 KM
2. Bisan Fx 3600 Katlanır Bisiklet
Bisan, en iyi katlanır bisiklet markaları arasında bulunur. Fx 3600 modelinin özellikleri şöyle:
- Jant: 20
- Vites: 6
- Fren tipi: Hidrolik disk
- Materyal: Alüminyum
- Amortisör kilidi: Yok
3. Kron Fold 3.0 V Katlanabilir Bisiklet
Tayvan’da üretimi, montajı ise Türkiye’de yapılan Kron bisikletler, Türkiye’de bisiklet modasını başlatmıştır. Markanın en iyi katlanan bisiklet olarak önerdiğimiz Fold 3.0 modelinin özellikleri şöyle:
- Jant: 20
- Vites: 7
- Fren tipi: V
- Materyal: Çelik
- Amortisör kilidi: Yok
Bisiklet Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Dünyanın en iyi bisikleti şüphesiz ihtiyacı karşılayan, kişiye uygun bisiklettir. En çok tercih edilen bisikletler her zaman doğru tercih olmayabilir. Bisiklet alırken dikkat edilmesi gereken birkaç ipucu sizi en iyi bisikletin sahibi yapabilir.
1. Bisiklet türünü belirleyin
Bisiklet seçiminde öncelikle bisiklet çeşitleri arasında hangisini istediğinizi belirlemelisiniz. Bisiklet türleri ve özellikleri şöyledir:
- Şehir (tur/gezi) Bisikleti: En çok kullanılan bisiklet türü şehir bisikletidir. Hafif olduğu için yokuş çıkmak veya sürat yapmak kolaydır. Amortisörlü tur bisikletleri, engebeli yollarda sürüşü önemli ölçüde kolaylaştırır. Kısa mesafeli düz asfalt yolu kullanmayı planlıyorsanız düz vitesli bir şehir bisikleti de yeterli olacaktır.
- Dağ bisikleti: Bisikleti gezi veya spor amacıyla engebeli, dağlık arazilerde kullanmayı planlıyorsanız dağ bisikleti tercih edebilirsiniz. Dağ bisikletleri, engebeli yollarda sürüş kolaylığı sağlar. Ağır olması nedeniyle günlük kullanım için uygun değildir.
- Yol (yarış) bisikleti: İnce tekerleklere ve hafif bir iskelete sahip olan yol bisikleti, ekonomik açıdan avantajlı değildir; fakat asfalt yolda pratik kullanım için tercih edebilirsiniz. İnce tekerlekleri nedeniyle mazgallı yollarda ve ıslak yollarda kullanım için uygun değildir.
- Hibrit bisiklet: Dağ bisikleti ve yol bisikleti arasında kararsız kaldıysanız iki bisiklet türünün birleşimi şeklinde ifade edebileceğimiz hibrit bisiklet türünü tercih edebilirsiniz.
- BMX bisikleti: BMX bisiklet motokrosu demektir. Akrobasi bisikleti de diyebiliriz. Kalın ve esnek lastikleri ve küçük oluşu hareket kolaylığı sağlar. Bu bisikletin amacı hız yapmaktır. Dolayısıyla gösteri için kullanılır. Küçük görünse de çocuklar için uygun bir bisiklet türü değildir.
- Elektrikli bisiklet: Bisiklet kullanımında teknolojiden yararlanabileceğiniz elektrikli bisikletler sayesinde daha uzun mesafe gidebilir ve düz yokuşları daha rahat tırmanabilirsiniz. En iyi elektrikli bisiklet modelleri hakkında detaylı bilgi edinmek için aşağıda linkini paylaştığımız tavsiye yazımızı okumanızı öneririz.
Tavsiye ettik: En İyi Elektrikli Bisiklet Tavsiye
2. Kadro boyunu belirleyin
Kadroyu bisikletin iskeleti olarak tanımlayabiliriz. Pedalların bulunduğu göbek ile bisiklet selesinin bağlı olduğu kısım arasındaki mesafe kadrodur. Kadronun, bisiklet sürücüsünün boyuna ve vücut yapısına uygun olması önem taşır.
Kadro boyunun büyük olması dönüş kabiliyetinde azalmaya neden olur ve boyun ve sırt ağrısı gibi sağlık problemlerini tetikler. Kadro boyunun küçük olması da manevra güçlüğüne neden olur. Peki, bisiklet kadro boyu nasıl ölçülür? Uygun bisiklet kadro boyu belirlemek için şu yöntemlerden yararlanabilirsiniz:
- Bisikleti iki bacağınızın arasına alın. Üst-boru ile apış arası arasında 5-10 cm boşluk yoksa kadro boyu uygun değil demektir.
- Ayaklarınızda ayakkabı olmadan duvarın yanında durun. Kasık arası ile zemin arasındaki mesafeyi ölçün. Sonucu yol bisikleti için 0.66, dağ bisikleti için 0.57, trekking bisikleti için 0.63 ile çarpın. Ardından değeri 2,54 ile bölün. İnç değeri kadro boyu demektir.
3. Pratik kullanım için katlanır bisiklet tercih edin
Bisikletinizi sığdırabileceğiniz yeterli büyüklükte bir alan yoksa katlanır bisiklet tercih edebilirsiniz. Katlanır bisiklet sayesinde seyahatlerde bisikleti bagaja kolayca sığdırabilir veya toplu taşıma araçlarına sorun yaşamadan binebilirsiniz. Şehir hayatında ulaşımda vazgeçilmeziniz olabilecek en iyi katlanır bisiklet, hafif ve çamurluğu olan bir model olmalıdır.
4. Gidon ve sele seçimi
Sele, sürüş konforunda önemli ölçüde etkilidir. Dar ve sert sele, yol ve dağ bisikletiyle sürüşte avantaj sağlar. Güvenli sürüş için; dağ bisikletlerinde barent, şehir bisikletlerinde ise kelebek gidon tercih etmenizi öneririz.
5. Jant sayısına dikkat edin
Bisiklet kaç jant olmalı sorusu aslında hangi bisikleti almalıyım sorunuza yanıt bulmanızı sağlayabilir. Şöyle ki, bisikleti yaş grubuna ve boya göre tercih etmek gerekir. 1.20’nin altında boya sahip olanların 16 jant; boyu 1.20 ve 1.35 arasında olanların 20 jant; boyu 1.35 ve 1.55 arasında olanların 24 jant; 1.55’ten uzun boyluların ise 26 jant tercih etmesi uygundur.
Yetişkinler için ideal jant boyunun 27-28 olduğunu söyleyebiliriz. Çocuk bisikletinde 2-4 yaş arası için 12 jant, 3-5 yaş arası için 14 jant, 4-7 yaş arası için 16 jant 5-8 yaş arası için 20 jant, 9-13 yaş arası için 24 jant uygundur. Bisikletin kaç jant olduğu nasıl anlaşılır merak edenler için de hemen yanıtlayalım: Bisikletin tekerlerindeki demirleri sayın.
6. Fren seçimini doğru yapın
Bisiklette hangi fren sistemi daha iyi sorusu bisiklet seçerken yanıtını bilmenizin önem taşıdığı bir sorudur. Fren sistemlerini ve hangi yönden avantajlı veya dezavantajlı olduklarını şöyle açıklayabiliriz:
- V-Fren: En yaygın kullanılan bisiklet fren sistemi V frendir. Her tür bisiklette kullanılır. Hafif ve ucuz oluşunun yanı sıra fazla bakım gerektirmemesi de tercih sebebidir. Ne var ki, kötü hava koşullarından olumsuz etkilenir. Bisikletinizi ilkbahar yaz döneminde kullanmayı planlıyorsanız V-frenin dezavantajı önemli olmayacaktır.
- Hidrolik disk fren sistemi: Daha çok dağ bisikletleri ve tur bisikletlerinde karşımıza çıkan hidrolik disk fren sistemi, ıslak ve çamurlu alanlarda sürüşün güvenli ve konforlu olmasını sağlar. Ayarlaması ve bakımının uzmanlık gerektirmesi dezavantaj olabilir.
- Mekanik disk fren sistemi: Bu fren sistemi hidrolik fren gibi konforlu değildir. V fren sistemi ile karşılaştırırsak ıslak havalarda daha avantajlı olduğunu söyleyebiliriz. Genel olarak avantajı bakımının kolay ve hesaplı olmasıdır.
7. Çoklu vites tercih edin
Vites sayısının düşük olması bisikletin kötü olduğunu göstermez. Bununla birlikte vites sayısının fazla olması rampalarda, yokuşlarda ve engebeli yollarda daha konforlu sürüş anlamına gelir.
8. Amortisörü araziye göre seçin
Bisiklette amortisör kontrolü sağlama konusunda önemli bir yardımcıdır; fakat hızı kesebilir. Düz arazide ön amortisörlü bir bisiklet avantaj sağlar. Çift amortisör genellikle dağ bisikletlerinde karşınıza çıkabilir. Amortösrün hem önde hem arkada bulunması bisikletin ağır olmasına sebebiyet verebilir; fakat çukurlarda ve taşlarda oluşan zıplamaları en aza indirerek dengeli ve konforlu sürüş imkânı tanır. Özellikle bozuk yollarda avantaj sağlar.
9. Ağırlık ve malzeme kalitesine dikkat edin
Bisikletin ağırlığı sürüş konforunu etkiler; fakat ağır olmaması için diğer önemli özelliklerden ödün vermemek de önemlidir. Bisikletin malzemesinin kalitesi de önemlidir. Bu noktada bisikleti, bisikletçilerden önemli bisiklet aksesuarlarıyla birlikte almanızı öneririz.
Genel olarak bisiklet satın alırken şu sorulara yanıt bulabilmelisiniz:
- Bisikleti asfaltta mı dağ yolunda mı kullanacağım?
- Bisikleti hangi sıklıkla kullanacağım?
Bisiklet Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bisiklet satın alırken olduğu gibi bisiklet sürüşü sırasında da dikkat edilmesi önem taşıyan birkaç nokta var. Bisiklet kullanırken dikkat edilmesi gerekenler şöyle:
- Mümkünse bisiklet yollarını tercih edin.
- Kolay fark edilir olmak için floresan yeşili, turuncu gibi renklerde kıyafetler kullanın ve bisiklet ayakkabısı tercih edin.
- Bisiklet sürerken bol ve geniş giysiler giymeyin.
- Kask kullanmayı ihmal etmeyin. Hatta yolun tehlikeli olup olmadığına göre dizlik veya dirseklik de kullanabilirsiniz.
- Bisikletin önünde ve arkasında reflektör bulundurun.
- Lastikte aşınma varsa değiştirin.
- Zincirlerin temiz ve yağlanmış olmasına dikkat edin.
- Frenlerin çalışır durumda olduğuna emin olun.
- Bisiklet kullanırken telefonu takip edebilmek veya güvenle görüşme yapabilmek için bisiklet telefon tutucu kullanın.
- Bisikleti ulaşım için kullanacaksanız trafik kurallarını bilmelisiniz.
Bisiklet Hakkında Merak Edilen Sorular
-
Karbon Kadro Mu Alüminyum Mu Olmalı?
Kadronun bisikletin iskeleti olduğunu daha önce belirtmiştir. Kadronun bu denli önemli olması, sürüş performansındaki etkisinden kaynaklanır. Bu durumda da bisiklet satın alma sürecinde karbon kadro mu alüminyum mu olmalı, hangi karbon malzemesi daha iyi soruları gündeme gelir. Özellikle de ucuz bisiklet modellerinde yaygın olarak karşımıza çıkan alüminyum malzeme hafiftir. En iyi yol bisikleti modellerinde rastlayabileceğiniz karbon kadro darbe emici özelliğe sahiptir. Karbonun dezavantajı liflerde oluşan zedelenmenin kırılmaya yol açabilmesidir. Karbon bisikletin bakımı çok daha hassastır. Titanyum kadro, hafiftir; fakat işçilik ve malzeme fiyatı yüksek olduğu için pek tercih edilmez. Zirkonyum pek yaygın olmasa da alüminyumdan daha hafif, titanyumdan daha sağlam olması bakımından avantajlıdır. Çelik kadro, alüminyumdan daha ağır olsa da dayanıklılıkta üstündür.
-
Bisiklet Nasıl Kilitlenir?
Bisiklet sürücülerinin vazgeçilmez bisiklet aksesuarlarından biri de bisiklet kilididir. Bisiklet nasıl kilitlenir sorusunun yanıtı bisiklet kilitleridir. Bisiklet kilidi; D kilit, kablo tipi kilit ve zincir kilit olmak üzere üç farklı türde sunulur. Bisiklet kilidinde en önemli nokta, güvenlik derecesinin yüksek olmasıdır. Çift sürgü kilitleme sistemi de güvenliği artırır.
-
Bisiklet Bakımı Nasıl Yapılır?
Her bisiklet sürücüsünün bisiklet bakımı nasıl yapılır bilmesi gerekir. Bisiklet en iyi marka veya en pahalı bisiklet de olsa 2-3 ayda bir periyodik bakıma alınmadığında sürüş keyfi yarıda kalacaktır. Bisikleti sorunsuz kullanabilmek için;
– Bisikleti düzenli olarak temizleyin
– Lastiği uygun basınçta şişirin
– Fren kolunu sıktığınızda çabuk geri geliyorsa frenleri sıkın veya dirençle karşılaşıyorsanız gevşetin
– Pedalları ve zincirleri yağlayın. Zincir yağının fazla olması zincirin kolayca toz tutmasına; az olması ise zincirin paslanmasına neden olur.
– Jant ve jant tellerini uygun şekilde ayarlayın. -
Bisikletle Hız Nasıl Yapılır?
Bisikletle ne kadar hız yapabileceğiniz sadece kas gücüne bağlı değildir. Bisikletin kullanıldığı arazinin durumu, bisikletin dişli çarkı da bisikletin hızı üzerinde etkilidir. Bisikletle hız nasıl yapılır sorusu, her bisiklet sürücüsü için merak konusudur. Hızınızı artırmak için, bisikletinizin dünyanın en iyi yarış bisikleti veya en iyi tur bisikleti olması da gerekmez. Aşağıdaki yöntemleri kullanarak bisiklet sürüşünde hızınızı artırabilirsiniz:
– İnterval antrenman yapın. Düz yolda 2 dakika maksimum hızda gidin.
– Vitesi büyütüp aynı kadansta gidin. 2 dakika sonra vitesi düşürüp yavaşlayın. Pedallamayı bırakmadan rahat sürüşle devam edin.
– Zayıf insanların yer çekimine karşı yükü azdır. Dolayısıyla bisikleti daha hızlı sürebilir. Hızınızı artırmak için 1 ay boyunca 30 dakika egzersiz yapıp şekeri azaltmanızı öneririz.
– Vücudunuzu hafifçe kadroya yakınlaştırıp seleye dik oturun. Dirseklerinizi büküp sıkıştırın.
– Daha az fren yapın.
– Rüzgâra karşı direncinizi artırmak için gidonun alt kısmından tutun. -
Bisiklet Aksesuarları Nelerdir?
Bisiklet kullanmaya yeni başladıysanız ve en iyi bisiklet aksesuarları nelerdir merak edebilirsiniz. Elbette en önemli bisiklet aksesuarı kasktır. Her bisiklet sahibinde bulunması gereken diğer bisiklet aksesuarları ise şunlar: Bisiklet pompası, yama ve alyan seti, aydınlatma ekipları, bisiklet zili, bisiklet kilidi, yedek iç lastik, bisiklet aynası. Bu aksesuarlara ek olarak bulunması fayda sağlayacak aksesuarlar; bisiklet eldiveni, bisiklet gözlüğü, bisiklet ayakkabısı, telefon tutucu, kilometre sayacı ve bisiklet çantasıdır.
-
Bisiklet Nasıl Sürülür?
Her şeyde olduğu gibi bisiklet öğrenmede de en güzel yöntem deneme yanılma yöntemidir. Bisiklet nasıl sürülür öğrenmek için öncelikle bisikletin hangi parçalardan oluştuğunu öğrenip bisikleti iyi tanımalısınız. Ardından az eğimli, araç olmayan düz ve tenha bir alanda deneme yapın. Denemeye başlarken şu adımları uygulayın:
– Seleyi ayarlayın.
– Frenleri test edin.
– Bisikleti bacaklarınızın arasında dik tutun.
– Ayaklarınızı pedalın üzerine yerleştirip dengeyi yakalayın.
– Doğrudan karşıya bakın. -
Bisiklet Ayakkabısı Nasıl Olmalı?
Bisiklet ayakkabısı olmadan bisiklete binilmez şeklinde bir önerme söz konusu değildir; fakat bisiklet sürücüleri için özel tasarlanan bisiklet ayakkabıları, ayağınızı daha güvenli şekilde tutmanızı ve daha verimli pedal çevirmenizi sağlar. Peki, bisiklet ayakkabısı nasıl olmalı? Bu sorunun yanıtını belirleyen bisikletin türüdür. Yol bisikleti ayakkabısının tabanı serttir. Dağ bisikleti ayakkabısının tabanında oluklar vardır. Tokalı çentikli kam kayışları olan bisiklet ayakkabıları, ekonomik açıdan avantajlı değildir; fakat daha yüksek güvenlik sağlar. Cırt cırt bantlar daha pratiktir.
-
Bisiklet Sürmek Boy Uzatır Mı?
Bisiklet sürücülerinin merak ettiği bisiklet sürmek boy uzatır mı sorusunu, bisikletin hangi kasları çalıştırdığını açıklayarak da yanıtlayabiliriz. Pedal çevrildiğinde hem alt bölüm kasları (ayakların bükülmesini sağlayabilen kaslar, kalça kasları, baldır kasları) hem de üst kaslar (kol kasları, iç ve dış karın kasları, sırt kasları, omuz ve sırt kasları) çalışır. Dolayısıyla kasların sağlamlaşması boy uzamasında etkili olabilir. Bisiklet sürerek bacak inceltme için ise günde minimum 1 saat bisiklet sürmek gereklidir.
-
Bisiklet Sürmek Zayıflatır mı?
Kondisyon bisikleti gibi spor ekipmanlarının varlığı bisiklet sürmek zayıflatır mı konusundaki merakı tetiklemiştir. Öncelikle zayıflama konusunda bir diyetisyene danışmadan herhangi bir uygulama yapmamanızı öneririz. Bisiklet sürüşünde tempoya göre değişmekle birlikte 1 saatte 500-1000 kalori yakmak mümkündür. Dolayısıyla bisiklet sürmek bölgesel yağların erimesini sağlar. Bisiklet sürmenin faydaları sadece bölgesel yağlanmayı azaltma, kasları çalıştırma da değildir. Bisiklet sürmek strese ve obeziteye iyi gelir ve zinde kalmayı sağlar.
-
Bisiklet Lastiği Nasıl Şişirilir?
Bisiklet lastiğini benzin istasyonunda pompalayabilirsiniz. Elbette bisiklet lastiği nasıl şişirilir sorusunun asıl yanıtı bu değildir. Bisiklet lastiğini şişirmek için bisiklet pompası kullanmalısınız. El pompası olarak sunulan bisiklet pompalarının bazıları, bir aparat sayesinde bisiklete monte edilebilir. Basıncı şu tabloya göre ayarlayarak sürüş verimliliğini artırabilirsiniz.
Bisiklet Türü | PSI |
---|---|
Yol bisikleti | 80 – 130 |
Dağ bisikleti | 30 – 50 |
Hibrid bisiklet | 50 – 70 |
Türkiye’deki En İyi Bisiklet Rotaları
Bisiklet önerileri arayışınızın nedeni, şehrin kalabalığından uzaklaşıp doğayla iç içe olmaksa, en iyi dağ bisikleti de sizin olabildiyse en iyi bisiklet rotaları olarak tercih edebileceğiniz yerler şunlardır:
- Sapanca sahil yolu
- Fethiye-Antalya Likya Yolu
- İğneada Longoz Ormanı
- Hitit Yolu
- İstanbul Belgrad Ormanı
- Ankara Eymir Gölü
- Karabük Yenice Ormanları
- Kapadokya: Çavuşin, Göreme, Uçhisar, Ortahisar
En İyi Bisiklet Markaları; Uzman Görüşü
Bazen özgürlük ve karbon ayak izini azaltmak sadece pedal çevirmek anlamına gelebilir. Peki, en iyi bisiklet hangisi? En iyi bisiklet tavsiyesi arayan takipçilerimizin en kaliteli bisiklet markaları hangileri karar verebilmesi için bisiklet tavsiyeleri derledik. Bir bisiklet, kişinin kullanmayı planladığı araziye ve fiziksel özelliklerine uygun değilse, dünyanın en iyi bisiklet markası ve modeli de olsa beklentiyi karşılayamayacaktır. Dolayısıyla öncelikle ihtiyacınızı tespit edin. En iyi bisiklet markası sıralaması yapacak olursak Merida, Bianchi ve Trek en iyi bisiklet markaları diyebiliriz.