İçindekiler
Kim istemez ki; daha güzel dişleri olsun, güzel bir cildi olsun veya esnek görünmek istesin. Sizler için bu yazımızda kolajen nedir, kolajen çeşitleri nelerdir ve hangi kolajen çeşidi önerilir en iyi kolajen takviyesi hangisi tek tek açıkladık.
ÖNEMLİ! Kolajen ne bir içilebilir botoksdur ne de bir yenilebilir besindir.
Kolajen Nedir?
Tıpkı bir tutkal gibi, kemik ve kaslarda bulunan ve bunları güçlendirmeyi veya sıkılaştırmayı sağlayan yapıdır. Kolaj kelimesinden türeyen bu isim tıpkı bir kolaj kelimesinin anlamında olduğu gibi birleştirilmiş anlamı taşımaktadır. Kasları ve kemikleri de bu şekilde birleştiren ve sıkılaştıran anlamında anlaşılmaktadır. Özetle kolajen vücudumuzun çimentosu görevi görmektedir.
Vücudumuzda kolajen ne işe yarar?
1. Cildin gergin ve güzel durmasını sağlar,
2. Kasların kemikler ile birleştiği kiriş diye dabir edilen tendonların sağlamlaştırır,
3. Kemiklerin bütünlüğünü korur ve
4. Organların işlevlerini rahat yapabilmesini sağlar.
Kaç Çeşit Kolajen Vardır?
Vücudumuzda yaklaşık olarak 24 tip kolajen çeşidi vardır. Bunlardan en önemlisi ve değineceğim 4 tip kolajen vardır. Gelin bu 4 kolajen hangileri kısaca değinelim.
- Tip 1 kolajen; bu tip kolajen vücudumuzun yaklaşık olarak yüzde doksanında bulunur bulunduğu yerler; sıkı liflerden oluşan, cilt, kemik, fibröz kıkırdak, dişler, tendon ve bağ dokusu gibi yerlerdir. Bu kolajen ciltleri için kolajen geliştirmek/artırmak isteyenlerin yardımcı kaynağıdır.
- Tip 2 kolajen; bu kolajen türü vücudumuzda daha gevşek yapıda bulunan lifleri içerisinde yer almaktadır. Eklemlerin birleşmesini sağlayan elastik kıkırdak ların içerisinde yüksek miktarda bulunmaktadır. Yaşlanmalardan oluşan eklem ve bacak sorunları için de bu tip kolajen faydalıdır.
- Tip 3 kolajen: Organların, arterin ve kasların yapısında bulunarak onları destekler. Hem kaslara güç verirken hemde damarların elastikiyetliğini kazandırır. Bu kolajen cilt için yardımcı arayanların yardımcısıdır.
- Tip 4 kolajen: en çok bulunduğu bölge ciltlerdir. Ciltleri derin karmanlarında yer alarak sıvı filtrasyon görevinde yardımcı olmaktadır.
BİLGİ! Yumurta, kemik suyu ve sakatatlar önemli bir kolajen kaynağıdır. Kolajenler vücuda bu şekilde doğal yollarla alınması oldukça önemlidir. Aksi halde piyasada satılan birçok ilaç olarak takviye amaçlı önerilen kolajenler çöptür ve hiçbir işe yaramaz. Bu tür ek takviyeleri kullanmadan önce uzman bir doktora başvurmak en iyisidir.
Esnek ve Genç Bir Cilt İçin Kolajen Takviyesi?
Yukarıda kısaca kolajen nedir ve kolajen ne işe yarar cevaplandırdıktan sonra şimdi en iyi kolajen takviyesi için neler gerekli inceleyelim. Birden fazla çeşit kolajen bulunmaktadır. Bunlardan bazıları ise ciltler için faydalıdır. Kolajenin önemli olanı da elbette doğal olarak alınanıdır. Eğer ben sadece cilde kolajen takviyesi yapmak istiyorum diyorsanız tip1 ve tip3 kolajenler takviye almalısınız. Bu durumda haşlanmış yumurtayı tüm olarak tüketmeniz güçlü bir tip1 ve tip3 kolajen kaynağıdır. Her ne olursa olsun uzman doktordan önerisinde şifa aramanız en doğrusudur. Bizler sadece tavsiye olarak sizleri bilgilendirmekteyiz.
Cildiniz için tip1 ve tip3 kolajen içeren besinler şunlardır;
- Yumurta*
- Et suyu*
- Sakatat
- Balık
- Ispanak
- Lahana
- Elma
- Çilek
Eklem ve Kemikler İçin Kolajen Takviyesi
Yukarıda cilt için kolajen takviyesi ve faydalı besinleri sıraladıktan sonra şimdi sıra geldi menüsküs, eklem ve kemikler için kolajen takviyesine. Kolajen vücudumuzda çimento görevi görmektedir. Yılda %1-2 oranında kolajen kaybı yaşanmaktadır. Hal böyle iken doğal yoldan bu gideri kapatırsak yaşımız 40-50 den sonra kolajen kaybı yaşadığında eyvah dememiş oluruz. Peki eklem ve kemikleriçin hangi kolajen takviyesi yapılmalıdır? Kemikler için kolajen takviyesi alacaklar tip 2 kolajen almalıdır. Bunu gıda yolu ile alacaklar ise aşağıda sıralayacağımız besinleri tüketebilirler. Fakat her ne olursa olsun uzman doktordan önerisinde şifa aramanız en doğrusudur. Biz sadece tavsiye olarak sizleri bilgilendirmekteyiz.
Eklem ve kemikler için tip2 kolajen içeren besinler şunlardır;
- Haşlanmış yumurtanın kapuğu çıkarıldıktan sonra görünen ince zarda
- Et suyu
- Hindi eti ve hindi eti ile kemiği beraber kaynatılmış tavuk suyu
- Tavuk eti ve tavuk eti ile kemiği beraber kaynatılmış tavuk suyu
- Özellikle kemik veya kılçığı ile pişirilmiş/kızartılmış balık
- Sakatat
- Sarımsak
- Fasulye
- Ispanak
- Lahana
- C vitamini içeren meyveler
Vücudumuzda Kolajen Eksikliğini Tetikleyen Durumlar
- Sukroz (sofra şekeri),
- Yüksek fruktozlu mısır şurubu,
- Beyaz uun,
- Agave şurubu,
- Rafine tahıllar,
- Nişasta bazlı früktoz
- Sigara ve alkol içmek,
- ve kan şekeri yüksekliği kolajen değerlerini azaltmaktadır.
Tavsiye ettik: En İyi Nemlendirici Tavsiye