İçindekiler
Kaliteli probiyotik tavsiye arayışındaki okuyucularımız için en iyi probiyotik markaları ve en iyi probiyotikler hakkında yazdık.
Bağırsaklarda yaşayan faydalı mikroorganizmalar olarak ifade edebileceğimiz probiyotikler, besin ve takviye ürünleri ile dışardan alınabilir. Doktorunuza danışarak alacağınız probiyotik desteği sayesinde hem fiziksel hem de ruhsal sağlığınıza katkıda bulunabilirsiniz. Probiyotik takviyeleri; sıvı, kapsül, saşe, tablet gibi formlarda sunulur. Peki, en iyi probiyotik markası ve probiyotik takviyesi hangisi?
En İyi Probiyotik Kapsül Öneri
1. Solgar Advanced Multi-billion Dophilus
Solgar Advanced, en etkili probiyotik takviyesi diyebiliriz. Bağırsak ve mide problemleriniz varsa, bağışıklığınız da zayıfsa Solgar probiyotik kullanmanızı öneririz. Ürünün en önemli özelliği, 4 çeşit bakteri içermesi ve 1 kapsülde 5 milyar mikroorganizma olmasıdır. Glüten içermediği için çölyak hastalığı gibi kalıcı bağırsak sorunları olanların rahatlıkla kullanabileceği bir probiyotiktir. Tatlandırıcı veya koruyucu içermemesi, özellikle de veganlar için güven vericidir.
Fiyatının yüksek olması dezavantaj gibi görülebilir; fakat 1 tanesinde 60 kapsül olduğunu ve etkisinin ne denli güçlü olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda fiyatının yerinde olduğunu söyleyebiliriz. Solgar probiyotik takviyesinin daha etkili olması açısından yemek arasında almanızı öneririz.
Daha fazla bilgi için: Solgar Advanced
2. Anti Bactovis Probiyotik
Bactovis de Solgar’dan pek düşük fiyat etiketine sahip değildir; fakat doktorların önerdiği güçlü bir takviyedir. Her 1 kapsülde 10 milyar kob canlı probiyotik bakteri bulunması nedeniyle bu takviyeyi ikinci sıramıza yerleştirdik. İBS (İrritabl Barsak Sendromu) sorununuz varsak bağırsak florasını korumak için Bactovis’i kullanmanızı öneririz. Kapsülleri açıp yemeklere ekleyerek veya yoğurda ekleyerek de kullanabilirsiniz. Bağırsakta çözülen patentli kapsül formunda olması güven vericidir.
3. QLİNİCA Culture-up Probiyotik 30 Kapsül
QLİNİCA, uygun fiyatına karşılık iyi etki gösteren bir probiyotiktir. Tek kapsülde 10 milyar bakteri vardır. Bağırsak sorunlarında etkilidir. En çok tercih edilen probiyotikler arasında bulunur. Dezavantajı sadece 30 kapsülden oluşması diyebiliriz.
4. Natures Supreme Probiotic 5B
Nature’s Supreme Probiotic 5B, orta segmentteki en iyi probiyotik kapsül alternatiflerinden biridir. Her kapsülde 11 cins 5 milyar aktif mikroorganizma vardır. İçinde Candida mantarı tedavisinde yardımcı olabilen bakteriler vardır. Bağırsak sorunlarınız için de faydasını görebileceğiniz bir takviyedir. Nitekim genellikle kronik kabızlık sorunu olanların tercih ettiği bir üründür. Dezavantajı kapsüllerin zor yutulacak kadar büyük olmasıdır.
Tavsiye ettik: Kabızlık Nasıl Geçer? Ne İyi Gelir?
En İyi Probiyotik Çiğneme Tableti
1. Probest Defense 20 Çiğneme Tablet
Probest Defense, Prof. Dr. Osman Müftüoğlu’nun sosyal medyaya önerdiği bir takviyedir. Probiyotik ve vitamin bir aradadır. Her tabletinde 10 milyar mikroorganizma vardır. Gluten, laktoz, alerjen ve hayvansal kaynaklı bileşen içermediği için güvenle kullanabilirsiniz. Yetişkinler için en iyi probiyotik takviyesi diyebiliriz. Vanilya ve limon aromasını sevmiyorsanız tadı kötü gelebilir.
2. NBL Probiotic Kids
NBL probiyotik takviyesi, en iyi probiyotik desteği alternatiflerinden biridir. 4 yaşın üzerindeki çocukların kullanımına uygundur. Yoğurt aromalıdır. Çiğnemek yerine su ile tüketmek de mümkündür. 2,3 milyar aktif probiyotik mikroorganizma içerir. Daha yüksek mikroorganizma içeren muadilleri olsa da glüten içermemesi hoşumuza gitti. Ekstra olarak iştahı artırdığını da belirtelim.
En İyi Probiyotik Saşe Öneri
1. NBL Probiotic Gold
NBL Probiyotik takviyesi, çok uçuk fiyat etiketine sahip olmamasına karşın, yüksek fiyatlı muadillerinden daha güçlü içeriğe sahiptir. 5 farklı probiyotik çeşidine vitamin A, B1, B2, B6, C, E eşlik etmiştir. Su, süt, meyve suyu ya da yoğurt ile karıştırıp tüketilmesi önerilmiş. Bizim önerimiz yoğurtla tüketmenizdir. 2,5 milyar aktif probiyotik içeriği sayesinde özellikle kronik kabızlık ve ishal için etkili bir takviyedir. Doktorların da tavsiye ettiği bir takviyedir. En iyi 10 probiyotik gıda arasında bulunsa daiçinde laktoz da vardır. Laktoza alerjiniz varsa farklı bir probiyotik tercih edebilirsiniz.
2. KLAİRE LABS Ther-Bıotıc For INF
Klaire Labs, yüksek potansiyelli bir probiyotiktir. 5 bifidobakter ve 5 laktobakter türünden hazırlanmış. Bebek için en iyi probiyotik alternatifidir. Günde 1 ya da 2 ölçek mamaya karıştırabilirsiniz. Aroması yoktur. Soğuk zincir ile taşınması gerekir. Bu nedenle e-ticaret sitesinden alıyorsanız firmanın güvenilir olması çok daha önemlidir. Dezavantajı yüksek fiyat etiketidir.
En İyi Probiyotik Damla
1. Kidsbiotic Drops Probiyotik Damla
Kidsbiotic probiyotik damla bebekler için oldukça etkili bir takviyedir. Tek dozunda 3 milyar aktif probiyotik vardır. Çok doktorlarının da önerisidir. Dezavantajı gramajının fiyatına göre az olmasıdır.
2. Symbiosys Bifidrop Probiyotik Damla
Symbiosys, 3-4 yaş aralığındaki çocukların kullanımı için üretilmiş. Daha küçük bebekler için de kullanılabilir; fakat çocuk yaşında olursa olsun kullanmadan önce doktora danışmanızı öneririz. Symbiosys, şişe başına 6,4 milyar canlı hücre içerir. En iyi özelliklerinden biri de glüten içermemesidir. Gaz sancısında etkilidir. Günde 5 damladan fazla kullanmamak gerekir.
Probiyotiklerin Faydaları
Probiyotikler, yaşadıkları vücuda fayda sağlayan canlı mikroorganizmalardır. Probiyotikler bağırsak bakterilerinin doğal dengesini korur. Böylece kabızlık ve ishalin önlenmesine yardımcı olur. Yağın bağırsakta emilimini önleyerek daha fazla kalori yakmayı sağladığı, bağışıklık sistemini güçlendirdiği, bazı alerjilerin ve egzamanın şiddetini azalttığı, kalp sağlığı ve beyin sağlığını pozitif yönde etkilediği de bilinir. Elbette probiyotik etki mekanizması ve faydaları hakkında en doğru bilgiyi doktordan alabilirsiniz.
En İyi Probiyotik Besinler
Probiyotikleri doğal yoldan almak istiyorsanız ve en iyi doğal probiyotik hangisi merak ediyorsanız ilk önerimiz günde 1 kâse yoğurt tüketmenizdir. Yoğurt yerine 1- 1,5 bardak kefir de içebilirsiniz. En iyi probiyotik yoğurt markası olarak öne çıkan Danone Activia ve Eker yoğurdu tercih edebilirsiniz.
Bizim önerimiz en iyi probiyotik yoğurt mayası kullanarak evde yoğurt yapmanızdır. Yoğurda ve kefire ek olarak en iyi probiyotik besinler şunlardır: Peynir, nar ekşisi, elma sirkesi, bitter çikolata, lahana veya salatalık turşusu, tarhana, boza, şalgam, kavurma ve fermente sucuk, pastırma, perga (arı ekmeği).
Prebiyetik olmadan probiyotik gıda veya takviyenin işlevini yapması mümkün değildir. Prebiyotik özelliği olan besinler ise şunlardır: Ceviz, badem, fındık, keten tohumu; zeytin, muz, elma, çilek, üzüm; arpa, yulaf, buğday, kepekli pirinç; mercimek, fasulye, nohut, bezelye; hardal bitkisi , enginar, kereviz, domatesi, soğan, sarımsak, bamya, pırasa, kuşkonmaz.
Probiyotik Takviyesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Probiyotik almanın en iyi yolu; yoğurt, kefir, ev yapımı turşu, kombu çayı (kombuça), peynir, boza, şalgam, tarhana gibi en iyi probiyotik içeren besinler tüketmektir. Takviye gıdalar da probiyotik kazanımında etkilidir. Bununla birlikte her probiyotik takviyesi beklediğiniz etkiyi göstermeyebilir.
Probiyotik takviyesi alırken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur, probiyotik takviyesinin ihtiyaca uygun olup olmadığıdır. Örneğin, bağırsak için en iyi probiyotik ile egzama için en iyi probiyotik birbirinden farklı içeriğe sahiptir. Dolayısıyla probiyotik takviyesi satın alma aşamasında, takviyenin içinde bulunan organizmaların tiplerinin ihtiyacınızı karşılayıp karşılayamayacağından emin olmasınız. Bu noktada bakteri tiplerini tedavisine yardımcı olduğu konuya göre şöyle ayırabiliriz:
- Kabızlık için en iyi probiyotik takviyesinde B.Lactis, B. Longum, L. Asidoflus, L. Reuteri, L. Plantarum bakterileri vardır.
- İshal için en iyi probiyotik takviyesinde S. Boulardii, Saccoromyces ve bifidobakterileri vardır.
- Şişkinlik için en iyi probiyotik takviyesinde L. Plantarum, bifidobakteri, S. Celevisiae ile laktobasil bakterileri vardır.
- Bağışıklık için en iyi probiyotik takviyesinde LGG, L. Gasseri, L. Crispatus ve B. Bifidon, B. Longum bakterileri vardır.
- Candida için en iyi probiyotik bakteri lactobacillus acidophilus bakterileridir.
- En iyi zayıflatan probiyotik takviyelerinde laktobasiller ile bifidobakterileri vardır.
- Sindirim sistemi için en iyi probiyotik takviyelerinde bifidobakteriler bulunur.
Yanlış probiyotik kullanımı, şikâyetlerin daha da artmasına neden olabilir. En iyi probiyotik nasıl olmalı sorusunu aslında CFU değeri (mikroorganizmaların makroskopik sayımı) yüksek probiyotik olarak da yanıtlayabiliriz. Probitoyotik takviyesi alırken güvenilir, bilindik bir markayı tercih emelisiniz.
Probiyotik Takviyeleri Hakkında Merak Edilen Sorular
-
Hangi Probiyotik Alınmalı: Kapsül, Toz, Sıvı
Piyasadaki en iyi probiyotik takviyesine karar verirken probiyotik nasıl ürün haline gelmiş bilmelisiniz. Enterik kaplı kapsüller, bakterileri mide asidinden korur. Bu nedenle en iyi probiyotik takviyesi formu olduğunu söyleyebiliriz. Işığa ve sıcaklığa dayanıklı cam şişe veya kavanozda sunulan probiyotik takviyeleri de etkilidir. Dolayısıyla en iyi probiyotik takviyesi cam ve kapsül formunda sunulmalı. Toz formundaki kaliteli probiyotik takviyeleri, yoğurtla birlikte tüketilebilir. Çiğneme tableti formundaki probiyotikler çocuklara probiyotik vermenin en iyi yoludur. Sıvı probiyotikler daha kısa sürede etkilidir.
-
Probiyotik Kaç Ay Kullanılmalı?
Takviye ürünleri gelişigüzel kullanmak sağlığı olumsuz etkiler. Bu nedenle probiyotik kaç ay kullanılmalı bilmelisiniz. Probiyotikler en az 2 hafta düzenli kullanılmadığında etki göstermez. Probiyotik takviyesini sabah kahvaltıdan önce veya gece yatmadan önce almalısınız.
-
Probiyotikler Nasıl Saklanır?
Probiyotiklerin kullanımı gibi saklama koşulları da önemlidir. Probiyotikler nasıl saklanır sorusunun en doğru yanıtı takviyenin üzerindeki etikette yazar. Probiyotikler ısıya çok hassas olduğu için buzdolabında saklamalısınız.
-
Probiyotik Yoğurt Nasıl Yapılır?
Yoğurt, en iyi probiyotik hangisidir sorusuna yanıt niteliğindedir. Peki, probiyotik yoğurt nasıl yapılır? Probiyotik yapmadan önce kalın bir örtü ayarlamasınız. Yoğurdu kapaklı cam kâse veya kavanozda yapmanızı ve tahta kaşık kullanmanızı öneririz. Mayalama sıcaklığı 40-45 derece olmalıdır. Sıcaklığı ölçmek için iki pratik yöntemden yararlanabilirsiniz. Elinizi süte batırın. Parmağınızı süte batırıp 5 saniye tutmaya çalışın. Beşinci saniyede süt parmağınızı yakabilir. Bir diğer alternatif cam kâseyi tutmaktır. Yanmadan tutabiliyorsanız mayalama işlemini yapabilirsiniz.
Gelelim dünyanın en iyi probiyotik yoğurt tarifine. Tahmin edebileceğiniz gibi ihtiyacınız olan malzemeler, probiyotik yoğurt mayası ve taze süt. Yaklaşık 2 litre sütü bir tencerede kaynatın. Süt kaynadıktan sonra, mayalamaya uygun sıcaklığa gelmesi için ocaktan alın. Sütü cam kavanoz veya kâseye alın. Mayayı ekleyip tahta kaşıkla hafifçe karıştırın. Ardından kalın örtülerle sarıp 8 saat dinlendirin. Örtüye sarmak yerine fırını 100 derecede 2 dakika ısıtın ve cam kabı yerleştirip fırının kapağını kapatın.
Dikkat: Probiyotik kullanmaya ihtiyaç duymanızın nedeni vajinal mantar ise kadın doğum doktoruna; sindirim sistemi ve bağırsakla ilgili problemler ise iç hastalıkları uzmanına; cilt hastalıkları ise dermatoloğa; ağız yarası gibi sorunlar ise diş hekimine danışmalısınız. Bebek için en iyi probiyotik ilaç tavsiyesini verebilecek olan da çocuk doktorudur. Takviye gıdalarda etki genelde aynı olsa da bünyeye göre değişir. Bu nedenle başkasına iyi gelen bir ürün size iyi gelmeyebilir. Probiyotikler dâhil herhangi bir takviye gıda kullanmadan önce, özellikle de antibiyotik ilaç kullanıyorsanız mutlaka doktora danışmalısınız.
En İyi Probiyotik; Uzman Görüşü
Probiyotik almayı planlayan; fakat Türkiye’de satılan en iyi probiyotik takviyesi hangisi kararsız kalan okuyucularımız için en iyi probiyotik tavsiye derlemesi yaptık. Ayrıca probiyotiklere dair merak edilen sorulara yanıt verdik ve probiyotiklerin cilt için en iyi probiyotik, bağırsak problemleri için en iyi bağırsak düzenleyici probiyotik şeklinde ayrılabildiğinden bahsettik. Hem probiyotik hem prebiyotik besinleri de belirttik. En iyi probiyotik besin şüphesiz ev yapımı yoğurt ve kefirdir. En iyi probiyotik takviye hangisi sorusunu ise yetişkinler için Solgar Advanced Multi-billion Dophilus; bebekler için ise Kidsbiotic Drops şeklinde yanıtlayabiliriz.
Bilgiler gerçekten faydalı teşekkürler
Merhabalar Salih Bey.
Yorumunuz için teşekkür ederiz. Sizler tavsiye ettiğimiz ürünler veya farklılarını kullandınız ise bizlere tavsiyelerde bulunabilirsiniz.