İçindekiler
Bizlere hangi yazıcıyı almalıyım sorusunu yönelten takipçilerimiz için en iyi yazıcı modellerini derledik. Ayrıca lazer yazıcının mürekkebi biter mi gibi yazıcıya dair merak edilen her detayı yazımızda bulabilirsiniz.
Yazıcı türleri, farklı çalışma prensibine sahiptir. En iyi yazıcı markaları, hemen her türde onlarca model sunar. Dolayısıyla teknoloji mağazalarında veya e-ticaret sitelerinde sıkışıp kalmış hissedebilirsiniz. İşte tam da bu noktada hem ofis için yazıcı önerisi hem de ev için yazıcı tavsiyesi sunarak siz değerli takipçilerimize yardımcı oluyoruz. Karşılaştırmalı şekilde sunduğumuz en iyi yazıcı modelleri önerilerimizin yanı sıra yazıcıya dair tüm püf noktalarını da yazımızın devamında bulabilirsiniz.
En İyi Lazer Yazıcı
SL-X7600GX 60ppm Renkli Çok İşlevli Yazıcı
Renkli lazer yazıcı tavsiye arayışındaysanız bizim önerimiz Samsung Renkli Çok İşlevli Yazıcı. Cihazın bir belgenin her iki tarafını aynı anda taramayı sağlayan çift taramalı belge besleyiciye sahip olmasını, fotokopiden tarayıcıda yazıcıdan faksa dört farklı makinenin işlevini görmesini çok beğendik. Mobil cihazlardan çıktı alabileceğiniz yazıcı, grafikleri ve metni keskinleştiren Rendering Engine for Clean Page (ReCP) teknolojisine sahip. Dezavantajı yüksek fiyat etiketine sahip olabilir; fakat kalitesi ve işlevleri göz önünde bulundurulduğunda en iyi lazer yazıcı alternatiflerinden biridir.
HP LaserJet Pro P1102 Mono Lazer Yazıcı
HP mono lazer yazıcı, pek çok farklı kâğıt türüne uyumluluk gösteren ve profesyonel kalitede baskı üreten bir yazıcıdır. Anında açılma teknolojisi sayesinde daha az enerji harcar. CD kullanımı gerektirmeyen Smart Install özelliği de verimli kullanımda etkilidir. Dakikada 19 sayfa siyah beyaz baskı verir. Tarama ve kablosuz özelliği bulunmuyor; fakat fiyatına göre baskı kalitesi gayet iyidir. Renkli çıktı almıyorsanız basit işler için kullanabileceğiniz, fiyat performans oranı en iyi yazıcı olarak tercih edebilirsiniz.
Fotoğraf Basmak İçin En İyi Yazıcı
KODAK Smile Classic Digital Instant
Fotoğraf ve kamera söz konusu olduğunda önde gelen markalardan biri olan Kodak’ın bu cihazı aslında sadece bir yazıcı değil. Hem kamera hem yazıcı işlevi gördüğü için de biraz yüksek fiyatlı bir üründür; fakat işlevleri parasını çıkaracaktır. 10 saniyelik zamanlayıcı sayesinde deklanşör düğmesine manuel olarak basmadan uzaktan fotoğraf çekmek mümkün. Micro SD kart yuvası sayesinde bol bol fotoğraf kaydedebilirsiniz. Cihazın en beğendiğimiz özelliklerinden biri, uygulama sayesinde AR gibi efektleri fotoğrafa eklemeye imkân tanıması. Cihazla çektiğiniz fotoğrafları, ZINK yapışkan arkalı fotoğraf kâğıdına çıktı olarak alabileceğiniz gibi sosyal medyada paylaşım yapabilirsiniz. Dezavantajı ağırlığı olabilir.
Daha fazla bilgi için: Kodak Smile Classic Digital
Fujifilm Instax Mini Link
Fotoğraf basmak için en iyi yazıcı modellerinden biri de mini boyutuyla kolay taşıma avantajı sağlayan Instax Mini Link cihazıdır. Cihazla saniyeler içinde fotoğraf baskısı alıp uygulama üzerinden farklı efektler, çerçeveler ekleyip kolaj yapabilirsiniz. Parti modunda 5 kişinin aynı anda cihaza bağlanıp çıktı alması mümkündür. İkiye bölme özelliğini kullanarak geniş açı fotoğrafları iki poz halinde yazdırmak ve videodaki bir kareyi yazdırmak da güzel özelliklerdir.
En İyi Mürekkep Püskürtmeli Yazıcı
HP D3Q20B PageWide Pro 477 DW Wifi Mürekkep Püskürtmeli Yazıcı
Yoğun iş temposunun hâkim olduğu ofisler için yazıcı arayışındaysanız mürekkep püskürtmeli yazıcı önerimiz HP D3Q20B PageWide Pro modelidir. Cihaz aylık baskı kapasitesi 3000 ve üzeri olan kurumlar için uygundur. Daha çok matbaalar, fotokopiciler, sigorta experleri tercih eder. Dolayısıyla fiyatı çok düşük sayılmaz; fakat kalitesiyle parasını çıkarabilen bir yazıcı olduğunu söyleyebiliriz. Wi-Fi Direct ve NFC dokunmatik baskı teknolojisi sayesinde mobil cihazdan çıktı alabilirsiniz. Baskı yapmadan önce aygıta PIN kodunu girmek kimi zaman oyalayıcı olabilse de gizli bilgileri korumak için önemli bir özellik. HP Renk Erişimi Denetimi sayesinde reni düzenleyip maliyeti düşürebilirsiniz. Dakikada 55 sayfaya varan işlem hızının yanı sıra uyku modundayken hazır olmasına rağmen çok düşük enerji tüketmesi de beğendiğimiz özellikler oldu.
Daha fazla bilgi için: https://support.hp.com/tr-tr/drivers/selfservice/hp-pagewide-pro-477dw-multifunction-printer-series/7439472
Canon Pixma E514 Çok Fonksiyonlu Yazıcı
Yazıcı türlerinden ev için en iyi bitmeyen kartuşlu yazıcı arayışındaysanız Canon Pixma E514 iyi bir alternatif olacaktır. Mürekkep tasarruflu olan bu yazıcı fotokopi çekme, tarama ve fotoğraf baskısı alma işlevleri de gören çok fonksiyonel bir cihazdır. A3 gibi farklı kâğıt formlarını desteklemese de az yer kaplamasını ve Facebook’tan doğrudan fotoğraf basma özelliğini çok beğendik.
En İyi Nokta Vuruşlu Yazıcı
Oki ML5721 Eco Nokta Vuruşlu Yazıcı
En çok satan hatta pek çok e-ticaret sitesinde “tükendi” ibaresi bulunan Oki ML5721 Eco, 136 karakter genişliği sayesinde aynı anda birden fazla harf basımı gerçekleştirebilir. Windows işletim sisteminin farklı sürümlerini destekler. Saniye başına 700 harf maksimum hızla basım yapar. 128 KB ara bellek üzerinden veri aktarımı ve depolama gerçekleştirip baskı yapabilir. Esasında daha yüksek baskı hızına sahip modeller de vardır; fakat aradaki fark fazla olmadığı halde fiyatları ultra yüksektir. Cihazın asıl dezavantajı LCD ekrana sahip olmaması diyebiliriz.
Epson LX-350 Nokta Vuruşlu Yazıcı
LX-350 yazıcısı, uyku modu ve çift yönlü yazdırma özelliğiyle ekonomik bir yazıcıdır. Düşük çalışma sesiyle çalışır. Cihazın en önemli avantajlarından biri kablo yönetim sistemiyle masalara kolayca yerleştirilmesidir. Düşük güç tüketimiyle tasarruf sağlayabileceğiniz bir cihazdır. Cihaz tek fonksiyonu fakat ultra hızlı bir şekilde çalışma olanağı sağlar.
En İyi 3D Yazıcı
Ultimaker S5
Ultimaker S5 büyük baskı hacmine sahip. Aynı anda birden fazla baskı yapabilirsiniz. Uzun saatler çalışmak üzere tasarlanmıştır. Ultimaker S5 yazıcısına; baskı kalitesi düşmeden aralıksız baskı yapma imkânı tanıması, kolay kurulumu, dâhili kameraya sahip olması, Wifi bağlantısının olması ve baskı ön izleme imkânı tanıyan dokunmatik ekranı sayesinde en iyi 3D yazıcı olarak yazımızda yer verdik. Cihazda beğendiğimiz özelliklerden biri de filament akış sensörüne ve hava akışını optimize ederek bozulmaları engelleyen kapalı baskı alanına sahip olmasıdır. Ayrıca malzemeler bitmeden uyarı vermeyi sağlayan etkin uyarı sistemidir. Dezavantajı yüksek fiyat etiketi olabilir; fakat genel olarak 3D yazıcıların profesyonellere hitap eden modelleri yüksek fiyat etine sahiptir.
Arçelik PT1000
Siz de yerli üretimi desteklemek için yerli ürünleri satın almayı tercih ediyorsanız Arçelik PT1000 3D yazıcı modelini tercih edebilirsiniz. Yerli üretim yazıcı almanın en önemli avantajı teknik servis ağının geniş olmasıdır. Cihaz ilk önerimizdeki kadar profesyonel olmamakla birlikte fiyat etiketine göre; çıkarılabilir baskı yatağı, otomatik filament besleme sistemi, uzaktan kontrol gibi etkileyici özelliklere sahiptir. Eğitim sektörü ve yeni başlayanlar için üretilmiş bu 3D yazıcı kullanıcı dostu bir arayüze sahiptir. Dolayısıyla 3D üretime başlangıç için en iyi yazıcı alternatifidir. Dezavantajı küçük baskı boyutu ve filament çeşitliliğinin kısıtlı olması diyebiliriz.
En İyi Tanklı Yazıcı
Epson L850
Tanklı yazıcılar satın alma maliyeti bakımından kartuşlu yazıcılara göre ekonomik değildir. Bununla birlikte basım maliyeti düşüktür. Bu nedenle son dönemlerde en iyi tanklı yazıcı modeli arayışı çoğalmıştır. Epson bu alanda öncü bir markadır. Epson L850 modeli 6 renkli çok işlevli bir yazıcıdır. Doldurulabilir mürekkep tankı sayesinde kesintisiz baskı almaya devam edebilirsiniz. LCD ekranı kullanarak, hafıza kartlarından ve kameradan baskı alabilirsiniz. Basit ve sorunsuz kurulum yapabileceğiniz bu yazıcın dezavantajı wifi özelliğinin aktif olmamasıdır.
HP DeskJet Plus 4120
HP tanklı yazıcı, USB ile bilgisayara bağlayıp hem baskı hem tarama hem kopyalama yapabileceğiniz bir cihazdır. 35 sayfalık otomatik besleyici sayesinde işlemlerinizi hızlıca yapabilirsiniz. Dâhili kablosuz özelliğini ve mobil faks gönderme imkânı tanımasını çok beğendik. Telefonunuzdan çıktı alabilirsiniz. Hatta tarama da yapabilirsiniz. Dakikada 5,5 sayfaya kadar renkli; 8,5 sayfaya kadar siyah çıktı alabilirsiniz. Yani, çok sayıda çıktı almak isteyen iş profesyonelleri için yetersiz kalabilir. Tanklı yazıcı türünde ev için en iyi yazıcı diyebiliriz.
Yazıcı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Dijital dünyada yaşasak da çıktı alma ihtiyacının hiçbir zaman bitmediğini söyleyebiliriz. Yazıcı sadece iş yerleri için değil, okul çağında çocuğu olan aileler için de önemli bir ihtiyaçtır. Teknolojideki gelişmelerle birlikte bir yazıcı çıktı almanın yanı sıra pek çok işlevi yapabilir. Bu nedenle yazıcı seçiminde pek çok unsura dikkat etmek gerekir.
Yazıcı alırken dikkat edilmesi gerekenlerin başında kullanım amacına göre yazıcı çeşitleri arasında en uygun türe karar vermek gelir. Örneğin, öğrencinin dersleri için çıktı almak üzere yazıcı alınacaksa mono yazıcılar; telefondan çekilen fotoğrafların çıktısı alınacaksa fotoğraf yazıcıları; renksiz baskılı belge alınacaksa siyah-beyaz yazıcı yeterli olacaktır. En iyi yazıcı seçerken göz önünde bulundurmanız gereken diğer detaylar ise şunlar:
- Basım hızı: Yazıcı almadan önce belgenin sadece siyah beyaz mürekkeple basılmasının yeterli olup olmayacağına karar vermelisiniz. Çok hızlı şekilde baskı almayı planlıyorsanız yalnızca siyah mürekkeple baskı yapan yazıcı almalısınız. Çünkü renkli çıktıların basım hızı daha uzundur.
- Basım maliyeti: Basım kalitesi en iyi yazıcı türü lazer yazıcılardır; fakat bu yazıcılar pahalıdır. Kullanım maliyeti de yüksektir. Bu nedenle öncelik maliyetin düşük olmasıysa tercihinizi mürekkep püskürtmeli yazıcılardan yana yapabilirsiniz. Özellikle ev için en iyi yazıcı olarak mürekkep püskürtmeli yazıcıları öneririz. Mürekkep veya kartuştan tasarruf etmek için üründe nasıl dolum yapıldığını öğrenmelisiniz. Örneğin, mürekkep tanklı yazıcılarda dolum işlemi kolaydır.
- Baskı kalitesi: Dots per inch kelimelerinin baş harflerinden oluşan DPI, bir inç renkli karedeki nokta sayısı anlamına gelir. DPI ne kadar büyük olursa, baskı kalitesi o kadar yüksek olur. Bu nedenle profesyonel kullanımda görüntü kalitesinin yüksek olabilmesi için yüksek DPI’lı yazıcıları tercih etmelisiniz.
- Desteklenen kâğıt boyutu: Genellikle en iyi yazıcı modelleri; A4 kâğıt boyutunun yanı sıra A5, B5 ve B6 gibi farklı türde kâğıtlar, hatta fotoğraf baskı kâğıtları da desteklenir. Yazıcı modelleri arasında tercihinizi yapmadan önce hangi boyutta kâğıtlarda baskı almaya ihtiyaç duyabileceğinizi göz önünde bulundurmalısınız.
- Bluetooth ve WiFi: Yazıcıdan uzak olsanız da telefondan yazdır komutu verebilmeniz büyük kolaylık sağlar. Bu avantajdan yararlanmak için cihazın kabloya ihtiyaç duymadan diğer cihazlarla eşleşmesini sağlayan Bluetooth ve WiFi özelliğinin olmasına dikkat etmelisiniz. Hatta bazı modellerde mobil uygulama ile bulut sistemlerine bağlanmak mümkündür.
- Boyut: Alanınız darsa elbette kompakt tasarımlı modelleri tercih edebilirsiniz. Bu modelleri tercih ederken yazıcının çok işlevsel olmasını sağlayan tarayıcı ve faks gibi özelliklerin olmayabileceğini de dikkate almalısınız.
Bu bilgiler doğrultusunda en iyi yazıcı modelinin ihtiyaca göre; DPI değeri, basım hızı ve dâhili hafızası yüksek, kolay doldurulabilen, tarama gibi ekstra özellikleri bulunan, direkt akıllı cihazdan çıktı alma imkânı sağlayan cihaz olduğunu söyleyebiliriz.
Yazıcı Hakkında Merak Edilen Sorular
Toner Mi Daha İyi Kartuş Mu?
Toner ve kartuş farkı, sağladıkları çıktı sayıları ve baskı yöntemidir. Toner, mürekkebi toz şeklinde baskıya hazırlarken; kartuş mürekkebi ısıtıp püskürtme işlemiyle baskıyı gerçekleştirir. Toner mi daha iyi kartuş mu sorusunun yanıtını belirleyen aylık olarak kaç sayfalık baskı alınacağıdır. Ayda 800 civarında baskı alacaksanız tonerli bir yazıcı almanız ekonomik açıdan avantajlı olacaktır. Ev kullanıcıları hangi yazıcı modellerini tercih etmeli sorusuna yanıt arayanlar için kartuşlu yazıcıları önerebiliriz.
Lazer Yazıcının Mürekkebi Biter Mi?
Lazer yazıcılarda temel madde tonerdir. Dolayısıyla baskı işleminde mürekkep kullanılmadığından lazer yazıcının mürekkebi biter mi sorusunu ne evet ne hayır şeklinde yanıtlayabiliriz. Lazer yazıcıda biten mürekkep değil tonerdir. Lazer yazıcı toneri ne kadar gider merak edenler için yanıtlayalım: Dolu tonerle yaklaşık 400-500 sayfa arasında baskı yapmak mümkündür.
Yazıcı Türleri Nelerdir?
Yazıcı türleri; tonerli (lazer), nokta vuruşlu (şeritli) ve kartuşlu (mürekkep püskürtmeli) olarak sınıflandırılmıştır. En iyi yazıcı türü kullanıma göre değişse de baskı maliyeti en ucuz yazıcı türü mürekkep püskürtmeli, yani kartuşlu yazıcıdır. Inkjet adıyla da bilinen bu tür yazıcılar hem renkli hem renksiz metin ya da grafik baskısı verebilir.
Tonerli yazıcılar, yani lazer yazıcılarda temel madde tonerdir. Tonerler, çipli ve çipsiz olmak üzere iki çeşittir. Nokta vuruşlu yazıcıların temel maddesi şerittir. Şeritli yazıcılar genellikle fatura yazdırma amacıyla kullanılır. Son dönemlerde adını sıkılıkla duyduğumuz 3D yazıcılar ise filament adındaki termoplastik maddeleri kullanarak dijital bir ürünün üç boyutlu kopyasını almayı sağlar.
Yazıcı Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yazıcı için yeni toner veya kartuş almak ya da dolum yapmak masraflı olabilir. Bu nedenle yazıcı kullanırken dikkat edilmesi gerekenler, yazıcı alım süresinde dikkat edilmesi gerekenler kadar önemlidir. Yazıcı kullanım maliyetini düşürmek için şu önerilerimizi uygulayabilirsiniz:
- Mürekkebin kurumasına engel olmak için haftada bir kez çıktı alabilir veya kartuşu nemlendirebilirsiniz.
- Kartuşun kurumaması için yazıcının bulunduğu odanın çok sıcak veya çok soğuk olmamasına dikkat etmelisiniz.
- Baskının yüksek kalitede olabilmesi için kaliteli mürekkep tercih etmelisiniz.
- Çok sayıda çıktı alırken kâğıtların sıkışmasını önlemek için kâğıtları kuru bir ortamda saklayın ve kâğıt tepsisini çok fazla doldurmayın.
- Kâğıt sıkıştığında cihazı kapatıp fişten çekin.
- Baskı kalitesinin düşük olmaması için kuru bir bezle kartuş boşluğunu ve kartuşun yüzeyini temizleyin. Bu işlemi yapmadan önce yazıcıyı fişten çıkarmayı unutmayın. Dış yüzeyi silmek için nemli bir bez kullanabilirsiniz.
En İyi Yazıcı; Uzman Görüşü
Yazıcı çok uygun fiyata satın alabileceğiniz bir cihaz değildir. Dolayısıyla en iyi yazıcı hangisi kararını vermek kolay değildir. Sizlere sunmuş olduğumuz satın alma ve kullanım ipuçları sayesinde ihtiyacınız için en iyi modele sahip olabilirsiniz. Tercihinizde bütçe belirleyici değilse, profesyonel cihaza ihtiyaç duyuyorsanız sizin için en iyi yazıcı Samsung SL-X7600GX 60ppm olacaktır. Fiyat performans olarak en iyi yazıcı önerimiz ise Canon Pixma E514 Çok Fonksiyonlu Yazıcı modelidir. En iyi yazıcı kullanarak aldığınız baskıları net şekilde görüntüleyebileceğiniz bir bilgisayara ihtiyaç duyuyorsanız aşağıdaki tavsiye yazımızı da okumanızı öneririz.
Tavsiye ettik: En İyi Toner Tavsiye