İçindekiler
Süt Sığırcılığı Nasıl Yapılır
Merhaba Arkadaşlar bu yazımızla sizlere Süt Sığırcılığı Nasıl yapılır? Süt ineklçiliği ile ilgili tavsiyeler, süt sığırcılığı ile ilgili püf noktalar ve süt sığırcılığı işletmeciliği hakkında bilgi vereceğiz. Makalemize destek veren çok değerli can dostum Özkan’a teşekkürlerimi sunuyorum.
Ülkemizde süt sığırcılığının %70′ ini 50 baş ve altı işletmeler oluşturmaktadır. Geriye kalan %30 luk kısım ise bu işi profesyonel yapmaya çalışan işletmelerdir. Hayvancılıkta kazanç olduğunu ve elindeki parayı değerlendirmek isteyen herkesin bu işe girmemesi gerektiği de gözle görülür bir şekilde karşımıza çıkmaktadır.
sut-sigirciligi-nasil-yapilir-tavsiyelerSüt Sığırcılığı’nda Önemli Kriterler
Hayvancılık konusunda yazılan makalelerde gerçekte uygulaması zor olan bir çok kriter vardır. Bunların başında her hayvan için kaba yemin karşılanması için belirli bir arazinin olması kesinlikle kredi kullanılmaması hastalıktan arı olması ve benzeri bir çok madde bulunmaktadır. Ancak bu işi gerçekten başarabilmek için hayvanları dolar gibi görmemek gerekir.Süt sığırcılığında sürü yönetimi, finansal idare ve hayvan refahı çok önemlidir.Öncelikle bir süt sığırcılığında sürü yönetimi nasıl yapılır bunu iyi öğrenmek gerekir.Gelişen teknolojide son yıllarda kurulan işletmelerde süt sağım sistemlerinden ve benzeri kurulan sistemlerde hayvanların süt verimleri ve döl kayıplarını kayıt altına almak mümkün ancak bunu uygulayamayan bir çok işletme bulunuyor.Burada tam teknolojiye sahip olmayan işletme sahibi sağım odasına maliyeti düşük ölçüm cihazlarıyla hayvanların süt verimini haftalık kayıt altına alabilir verime göre hayvanları gruplayabilir.
Hayvancılıkta En Önemli Sorunlar
Ülkemizde ekonomik kayıplara en çok yol açan sebep, her hayvanın aynı rasyonu tüketmesidir. Yani 20 litre süt veren ileri gebe bir hayvanla, 35 litre süt veren hayvanın aynı yemi tüketmesi. Burada düşük süt veren hayvanın fazla beslenmesi sağlık problemlerine sebep olabileceği gibi yüksek süt veren hayvanın ise ihtiyacı kadar beslenmemesi o hayvanın o laktasyonda eksik performans göstermesine ve ekonomik kayıplara sebep olacaktır. Ülkemizde 100 yetiştiricinin 95 i bir hayvanın yıllık getirisi ve maliyetini bilmediğini görüyoruz.
Hayvancılıkta Sürü İdaresi
Sürü idaresi iyi yapılan finansal idaresi iyi yapılan bir işletmede tüm bu verilere ulaşmak mümkündür. Böyle bir işletme bir yıl sonra büyümeye gidip gitmeyeceği konusunda rahatlıkla bilgiye sahip olur. Bir diğer konu ise hayvan refahı. Hayvan refahına baktığımızda hayvanların rahat yatıp kalkabildiği, şiddetten uzak, sıcak soğuk stresinden en az şekilde etkilendiği gibi konular gelmektedir.
Türkiye’de Açık mı yoksa Yarı Açık Hayvancılık Yapılıyor
Ülkemizde süt sığırcılığına baktığımızda maliyetin düşük olması sebebiyle yarı açık ve açık hayvancılık mevcuttur. Bu şartlarda hayvanlara en yüksek refahı sağlayabilmeniz için hayvan başı yeterli gezinti alanı, rüzgar tayninin iyi yapılıp barınakların doğru yönlü kurulması, zemin temizliği ve en önemlisi doğru bir sürü yönetimi ve iyi bir rasyonla, yataklığı olan tam donanımlı bir işletmeye yakın randıman almanız mümkündür. Yarı açık yada açık sistemlerin en büyük dezavantajı çok soğuk geçecek kış aylarında hayvanlara doğru rasyonun ve desteğin verilmemesi. Bu şartlar sağlandığında düşük maliyetli işletmelerde hayvancılık yapmanız uygun olacaktır.
Türkiye’de Süt Sığırcılığında Verim
Avrupada hayvan başı laktasyonda 7 ton civarı süt alınmasına karşın ülkemizde bu 4 ton civarındadır. Ancak siz hayvanlarınızı iyi takip edip düşük verimli hayvanları ayıklayarak yüksek ve dayanıklı ırkların tohumlarını kullanarak kazançlı bir sürü elde edebilirsiniz.Kazançlı bir sürünün devamlılığı ise doğru sürü yönetimi ve doğru beslemeden geçmektedir.Bugün ülkemizde yazılanlara uymaya çalışan ve tüm yem ihtiyacını satın alan birçok işletme yıllık hayvan başı 5 bin tl net gelir elde etmektedir. Tabi burada her 50 baş sağmal inek alan işletmenin 250 bin tl yıllık kazancı olacağı anlamına gelmez.Bir kere süt hayvancılığına daire alıp kiraya verir gibi bakmamak gerekir.Disiplinli çalışan ve sıkı bir takiple bu işi yapmak sanıldığı kadar zor değildir.Hayvancılık işletmesi kuracak kişilerin hayvan alırken hayvan besleme uzmanı ya da veteriner hekimler eşliğinde skor puanına göre hayvan seçmelidir.Ülkemizde yurtdışı(ithal)hayvan deyince hemen yüklü paralar ödenip ay sonu para beklemek yanlıştır. Ülkemizde de doğru noktalar seçilirse verimli ırklar oluşturmak mümkündür.Dünyada başarılı işler yapmış ve iyi para kazanan her patron yapılan işi en az çalışani kadar hatta daha fazlasını bildiği için işi yönetebilir ve para kazanmak kaçınılmaz olur.
sut-sigirciligi-nasil-yapilirSüt Sığırcılığı kimler yapabilir?
Ülkemizde ise bahsettiğim gibi parası olan herkes bu işe girmiş ancak çalışanı kadar hayvanı tanımadığından yıl boyunca sıkıntılarından bu işin ne kadar zor ve riskli olduğundan bahseder. Çünkü hayvanı tanımaz işi bilmediği içinse bu işten soğur çark dönsün mantığı devam eder gider.Bu işte bir ineğin günlük 25 litre ve 365 gün sağılacağını o inekten yılda muhakkak bir buzağı alacağını hesaplayıp ve işe girip gerçeği görünce hüsrana uğrayan bir çok girilşimci mevcuttur.Evet sevgili girişimciler bu işe girmeden önce Süt sığırcılığı nedir? Hayvan besleme nasıl yapılır? mümkünse bu işi düzgün yapan bir işletmeyi belirli bir süre ziyaret edip tüm püf noktalarını inceleyip girmeniz sizi bu işi zevkle yapmanıza neden olacaktır. Hayvan dışkısına basmadan üzeriniz kokmadan bu işi grantuvaletle yapmayı hayal ediyorsanız ev almak sizin için daha mantıklı olacaktır.
Yorumlarınız için teşekkürler.
Özkan Bey e ve katkısı olan herkese teşekkürler, süper,faydalı ve yol gösterici bir makale çıkmış ortaya , beğenerek okudum ve herkesin de okuması gerekli diye düşünüyorum,bu işi hakkıyla yapmak istiyenlerin tabi.
Tespitiniz güzel olmuş, Sondaki yazıya bayıldım 🙂
Çok güzel bir makale hocam müsadenizle şunuda ekleyelim Dediğimiz şartlar yerine getirilirse helal oğlu helal kazanç
Tavsiyeleriniz ve tesbitleriniz çok yerinde olmuş hocam.bende sut hayvancıligi yapmak istiyorum bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz.
Merhaba,
Tabiki hangi her türlü konuda size yardımcı olmaktan mutluluk duyarız. Sorularınızı alabiliriz.
Merhabalar verdiğiniz bilgilerden dolayı.bende bu ise girmeyi düşünenlerden biriyim fakat fazla bir bilgim olmadığı için işi öğrenene kadar küçük çapta 3.5 süt sigiriyla tecrübe kazanmak istiyorum.sizinde fikirlerinizi ve tavsiyelerinizi rica ederim.hayirli günler
Süt sığırcılığı tavsiyesi icin verdigin bilgilere tesekkur ederim.hepsi cok dogru.