Birçoğumuz zamandan tasarruf etmek için ya da uzun süreli bir o kadar da yorucu otobüs yolcuğunu sevmediğimiz için seyahatlerimizde uçak yolculuğunu tercih ederiz. Kiminiz aylar, kiminiz günler öncesinden planladığınız o muhteşem tatil için uçak biletlerini bir hevesle alırsınız. Havaalanında sizi karşılayacak olan kötü sürprizden habersiz tatil hayallerine kapılarak yol alırsınız. Fakat uçağınızın rötar yaptığını söyleyen anons sesiyle bir anda irkilerek hayal dünyasının o şaşalı havasından çıkarsınız. Uçak rötar yolcu hakları nelerdir, uçak rötar yolcu hakları, havayolları ne zaman ve nasıl tazminat öder, uçak gecikmelerinde yolcu hakları neler, hangi firmalar kaç saatlik gecikme için ne kadar öder gibi türden soruların cevabını çoğunuz bilmemekle birlikte makalemiz de cevaplarını bularak bilgili bir yolcu olabilirsiniz.
Yurt İçi ya da Türkiye Çıkışlı Uçuşlarda Uçak Rötar Yolcu Hakları Neler?
Uçuşunuz ister rötar yapsın ister iptal olsun hiç farketmez. Hangi havayolu firması olursa olsun tazminat, yeme-içme, konaklama imkânı, üst sınıflardan uçuş hakkı, para iadesi gibi durumlar söz konusudur. Sizlerin seçeceği bu çeşitli yöntemlerle haklarınızı telafi etmek zorundadırlar. Elbette ki gecikme ve iptallerin sürelerine göre bu durumların karşılığı olacaktır.
Detaylı bilgi için bu adresi tıklayarak öğrenebilirsiniz. Peki uçak rötar yaparsa yolcu haklarından kısaca bahsedecek olursak;
- Uçuşunuz ne kadar gecikirse geciksin havayolu firmanız mağdur olan sizlere iki telefon görüşmesi, faks veya e-posta hizmeti vermek zorundadır.
- 2-3 saat arası gecikmelerde havayolu şirketiniz sizlere isteğinize göre sıcak ve soğuk içecekler sunar.
- 3-5 saat arası gecikmelerde ise havayolları içecek ikramlarının yanında kahvaltı, öğlen ya da akşam yemeği ikram etmek zorundadır.
- 5 saat üzeri gecikmelerde uçuş yapacağınız havayolu yeme-içmenin yanında aktarmalı uçuşunuz için de sizlere karşı yükümlüdür. Eğer aktarmalı uçuşunuzu rötar sayesinde kaçırdıysanız ya da uçuşunuz iptal edildiyse havayolu şirketi en geç 7 gün içerisinde masrafları ödemek ya da sizi ücretsiz seyahate götürmekle yükümlü olacaktır.
- 8 saat gibi uzun süreli gecikmelerde havayolu firması sizlerin o geceki konaklama masraf ve giderlerini karşılamak zorundadır. Ancak talebiniz halinde 7 gün içerisinde seyahat paranızı da alabilirsiniz. Prosedürü öğrenmek için bu adresi tıklayarak mutlaka okumalısınız.
Yukarıda sıraladığımız yolcu akları ile ilgili tüm bilgileri uçuş esnasında seyahat edeceğiniz havayolu firmasını uçuş öncesi kontrol işleminde Türkçe ya da İngilizce metin olarak duyuruyu asmakla ve istem halinde de bu metni yolculara vermekle yükümlüdürler.
Tüm bu hakların ihlali durumunda, tüketiciler tazminat isteyebilir ve ilgili hava taşıma işletmesi hakkında idari para cezası için Ulaştırma, Deniz ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunabilirler. Yurt içi ve yurt dışı uçuşlarınızda, yerli-yabancı havayolu şirketleri için de bazı yolcu hakları ile ilgili metinde bazı değişikler olsa da bu kurallar uluslararası uçuş kurallarıdır. Geçerliliğini her şekilde korumaktadır.
Avrupa Birliği Çıkışlı Uçuşlarda Rötar Olursa Yolcu Hakları Neler?
- Uçağınız 0-3 saat arası bir gecikme yapmışsa bir hakkınız bulunmamaktadır. Havayolu şirketi inisiyatif üzerine içecek verebilir.
- 3 saatten fazla gecikme durumunda yolcu hakları devreye girer ve 1500 km’den fazla mesafe için 250 Euro, 1500-3000 km mesafe için 400 Euro, 3500 km’ den fazla mesafe için ise 600 Euro tazminat ödemek zorunda olurlar. Tüm bu hakların yanında ücretsiz yeme-içme, telefon hakkı, hatta konaklama imkanı bile vermek zorundalar. Bu hak sadece AB üyesi havayolu firmaları için geçerlidir. Şunu da hatırlatmakta fayda var ki THY-Pegasus-Onur air gibi firmalar AB üyesi değildir.
Havayolu Şirketler Hangi Durumlarda Ödeme Yapmazlar?
Havayolu firmalarının elinde olmayan sebeplerle uçuşunuz her türlü gecikmeye uğrayacaksa bu gibi durumlarda bazı istisnalar söz konusu olmaktadır. Bu istisnai durumlar;
- Elverişsiz her türlü hava koşulları (sel baskını, kar fırtınası, yanardağ patlaması, hortum gibi)
- Grevler ve hava trafiği kısıtlamaları
- Güvenlik önlemi amaçlı tedbir gereği uçuş iptalleri
- Olağan dışı durumlar
- Terör,
Gibi türden unsurlar söz konusu ise hiçbir türlü hak iddia edemezsiniz.
Uçağınızı Elde Olmayan Sebeplerle Kaçırdınız, Bu Durumda Yolcu Haklarınız Neler?
Trafikte araç yoğunluğu arasında kaldınız ve uçağı artık kesin kaçıracağınızı anladığınız anda ilk yapmanız gereken en mantıklı şey müşteri hizmetlerini aramalısınız. Bu durumda uçuşunuzun cezasını ödemek kaydıyla iptal, iade ve açığa aldırma gibi işlemlerinizi yaptırın. Genellikle aldığımız çoğu biletlerde iade ya da iptal gibi işlemleri uygulayamayız. Çünkü kampanyalı, promosyonlu ya da ekonomik kısmından aldığımız için sadece değişiklik yapabiliriz. Ancak aldığınız bilet kampanyalı türünde biletlerden değilse bu konuda müşteri hizmetlerinden veya havalimanlarında bulunan satış ofislerinden yardım istemelisiniz.
uçak rötar yolcu hakları konusunda sıraladığımız tüm bu hususlar sizlere karışık ve zor geliyorsa Sunexpress Yolcu Hakları için bu adrese ve Anadolu Jet Yolcu hakları için bu adresi inceleyerek yolcu haklarında konusunda tazminat ödemelerinde ücret iadesine kadar her türlü konuda fikir sahibi olabilirsiniz. Temennimiz sinir bozucu olan uçuş rötarları ile karşılaşmamanız ve sıkıcı prosedürleri yaşamamanızdan yanadır.
Tavsiye ettik: En İyi Kiralık Muhafazakar Villa Tavsiye