Ütü Altı Nasıl Temizlenir

Bayanların ev işlerinden en çok sevmediği ütü yapmaktır. Bazı çok titiz erkekler ütülerini kimseye yaptırmazlar. Eşiniz kendi ütüsünü kendi yapıyorsa şanslı bayanlardansınız. Ama ütüyü hem siz yapıyor hem de beğendiremiyorsanız en sinir bozucu durum da budur. Temiz ve titiz insanlar için kıyafetlerinin güzel görünmesi, ütülü olması çok önemlidir. Kıyafetlerin güzel ütülenmesi için ütünün kaliteli olması da oldukça önem arz etmektedir. Ütünüz kaliteli olsa bile doğru kullanılmadığında kötü sonuçlar ortaya çıkabilir. Ayrıca ütünün kullanımı kadar bakım ve temizliği de büyük önem arz eder.

Ütünüzün bakımı nasıl yapılır, ütü altı nasıl temizlenir sorularınıza cevap vermeden önce size birkaç önemli hususları aktaracağız. Öncelikle ütünüzün kullanma kılavuzunu okumanızı tavsiye ederiz. Orada ütünüzü nasıl kullanıp bakım ve temizliğini nasıl yapacağınız konusunda mutlaka bilgi verilmiştir. Eğer ütünüz kireçleniyorsa bunun en önemli nedeni kullanılan su ve bu suyun uzun süre ütünün içerisinde kalmasıdır. Bu nedenle musluk suyu yerine arıtılmış su, hazır su ya da ütü suyu kullanılabilir. Ütü yaptıktan sonra suyunu hemen boşaltıp kaldırırsak kireçlenmenin önüne geçmiş oluruz. Bunun yanı sıra ütünün altına yapışan naylon yada giysi parçacıklarını temizlemek için çeşitli yollar vardır. Ütünün altını temizlemek için şu yöntemleri uygulayabilirsiniz;

Ütü Altı Temizleme Yöntemleri:

1.Beyaz Sirke ve Su Karışımı:

Beyaz sirke yerine kesinlikle başka bir sirke kullanmamalısınız, farklı sonuçlarla karşılaşmamak için buna mutlaka dikkat edin. Bir miktar beyaz sirkeyi su ile karıştırın ve  temiz bir bezi bu karışıma daldırıp fazla suyu sıkın. Ütünüzü fişte takılı değilken en yüksek ayara getirip fişe takın ve ütüyü ısıtın. Sonra ütünüzü fişten çekin. Temizlik yaparken ütünün kesinlikle elektrik bağlantısının olmamasına dikkat edin. Isınmış olan ütüyü beyaz sirkeli suyla biraz bastırarak silin. Bu sirkeli su karışımı ile ütünüzün dışını da silebilirsiniz. Sonrasında ütünüzü kurulayın ve bir süre kurumaya bırakın. Birkaç saat sonra ütü yapabilirsiniz.

2.Karbonat ve Su Karışımı:

Temiz bir bezi suda ıslayıp sıktıktan sonra üzerine biraz karbonat döküp önceden ılıtılmış ütünün altına biraz bastırarak sürtün. Kirleri çıkartıp temizleme işlemini tamamladıktan sonra ütünün altını ıslak bez ile durulayıp kuru bir havlu ile de kurulayın ve bir süre ütünüzü kullanmayın. Birkaç saat sonra ütünüzün tabanı temiz bir şekilde kıyafetlerinizi ütüleyebilirsiniz.

3.Limon ya da Limon Tuzu ve Su Karışımı:

Limon tuzu en iyi kireç çözücülerdendir. Özellikle su ısıtıcıların ve çaydanlıkların içerisinde bulunan kireci çok güzel ve kolay temizler. Çaydanlığa koyduğumuz biraz limon tuzu ve suyu kaynatalım, biraz ılıdıktan sonra ütünün su haznesine koyalım. Sonra ütüyü prize takıp yüksek derecede çaliştıralım, arada bir buhar verdirerek buhar deliklerinin de temizlenmesini sağlarız. Ütünüzün tabanındaki bu deliklerin temizlenmesi için kulak çöpünü bu limonlu suya batırıp deliklere girdirerek deliklerdeki kireçleri temizleyebilirsiniz. Ütünün altını da ılıkken limonlu su ile silebilirsiniz. Temizlik işleminden sonra durulamayı kesinlikle unutmayın.

4.Tuz:

Kaya tuzu varsa kaya tuzunu yoksa sofra tuzunu bir gazete yada kağıt havlunun üzerine ince bir tabaka halinde dökün. Ütünüz ılıkken (fişte takılı olmamalı )tuzun üzerine bastırıp ütü yaparmış gibi tuzun üzerinde gezdirin. Ütünün altındaki lekelerin tuza yapıştığını göreceksiniz. Ancak ısının etkisiyle tuz buhar deliklerinden içeri kaçabilir. Bu yöntemi uygulayan bazı kişiler ütüm bozuldu diye şikayetlerini bildirmişler. Ütünün içine kaçan bu tuzları ütüyü hafifçe bi yere vurarak buhar deliklerinden dökebilirsiniz. Ütü altında uygulayacağınız bu yöntemi yaparken dikkat etmenizde fayda vardır.

5.Bulaşık Deterjanı ve Metal Bulaşık Teli:

Ütünüzün altındaki lekeler çok inatçı ise bulaşık süngerinin üzerine biraz bulaşık deterjanı sıkın ve süngeri suyla ıslatıp köpürtün. Süngerin fazla suyunu sıkın ve önceden ılıtılmış ütünün altına sürtün, lekeler yumuşadıktan sonra metal bulaşık teli ile hafifçe ovalayın. Ancak bu işlemi uygularken ütü altının çizilme olasılığına karşın teli ütünün altına çok bastırmamaya dikkat edin.

6.Teflon Ütü Altlığı:

Teflondan yapılmış ütü altlığı alıp ütünüzün altına takarsanız hem ütünüz hem de kıyafetleriniz zarar görmemiş olacaktır. Ütü altı için en çok tercih edilen garanti yöntemlerdendir.

Ütü altını temizlemek için en etkili ve hızlı sonuç alacağınız yöntemleri sizlerle paylaştık. Umarız yardımcı olmuşuzdur.

Bu gönderi ne kadar faydalı oldu?

Puan Veren Sayısı:/Ort. Puan:

Şimdiye kadar puan verilmedi! İlk değerlendiren siz olun.

Teşekkürler..

Bizi sosyal medyada takip edebilirsiniz!

Bu yazı sizin için yararlı olmadığından dolayı üzgünüz!

Bu gönderiyi geliştirelim!

Bize bu gönderiyi nasıl iyileştirebileceğimizi söyleyin?

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle

Selen Özçep tarafından yazılmıştır

İçerik üreticisi. Uzman Tavsiyesi sitemizde sizler için kullanıcı deneyimi ve bilgiyi harmanlayarak tavsiyelerde bulunmaktayım. Bu tavsiyelerde bulunurken en iyi ürünleri titizlikle seçmekteyim.
Türkiye’de tavsiye sitesi arayışında öne çıkan bu sitede uzman kadrosunda sizlerin ürünlere dair soru işaretlerini gidermek üzere çalışmalar yapmaktayım. En iyi ürün, ihtiyacı karşılayandır ve kişiden kişiye değişebilir. Bununla birlikte ürettiğim en iyi tavsiye içerikleri sayesinde en doğru ürün alternatifleri arasında seçim yapmanız kolaylaşacaktır.