İçindekiler
Kış aylarında sizin için de vazgeçilmez sıcak içecek salep ise; en iyi salep markaları hakkında bilgi verdiğimiz ve en iyi salep nasıl yapılır gibi soruları yanıtladığımız bu yazımız size hitap ediyor.
Canınız salep mi istedi? En iyi salep nerede içilir sorusunun yanıtı, bir cafe veya pastane olmak zorunda değildir. En iyi salep markaları tarafından hazır olarak sunulan salepli içecekler veya aktardan satın alabileceğiniz salep tozlarıyla en lezzetli salepleri içebilirsiniz. Peki, en iyi salep markası ve en iyi salep hangisi?
En İyi Toz Salep Markası
1. Dayıoğlu Doğal Meşhur Bucak Salebi
Dayıoğlu salebe salep tavsiye yazımızda son sırada yer veriyoruz; fakat lezzetsiz veya katkılı olduğu için değil. Bu lezzeti doğal salep olduğu için tek içimlik paketlerden ayrı değerlendirmek gerekir. Satın alırken, hazır salep tavsiye olarak yazdığımız diğer saleplere göre daha yüksek ücret ödemeniz gerekir; fakat doğal saleptir. Özellikle de evde dondurma yapmak istiyorsanız Bucak salebini denemenizi öneririz. Cam kavanozda gelmesi de sağlık için avantaj sağlar; fakat porsiyon olarak küçüktür.
Ayrıntılı bilgiyi için: Dayıoğlu Salep
2. Mado Salep
Mado, mağazalarında yabani orkidenin kökünden elde edilen salebi keçi sütü kullanarak sunar. Bu nedenle salep söz konusu olduğunda ilk akla gelen marka Mado olur. Mado’nun salebini e-ticaret sitelerinde bulmanız mümkündür. 250 gramlık metal kutuda gelen Mado granül salep, miktarına göre yüksek fiyatlıdır ve orijinal tattadır. Markanın hazır sunulan zencefilli, Türk kahvesi aromalı ve damla sakızlı çeşitlerini de denemenizi öneririz. Markanın sıvı haldeki hazır salebi, mikrodalga fırında hazırlama imkânı sunar; fakat kıvam artırıcı içerir.
3. Fiero Salep
Fiero’nun salebini her yerde bulmak mümkün olmayabilir. Bulduğunuzda ise almanızı öneririz. Lezzet bakımından diğer hazır tek içimlik saleplerden farkı çok yoktur; fakat kıvamı çok iyi. Nitekim salep oranı da diğerlerine göre yüksektir. Özellikle de dondurma yapında tercih edebilirsiniz.
4. Dr.Oetker Salep
Almanya menşeili Dr.Oetker, pasta ürünlerinde önde gelen bir markadır. Dr.Oetker salep, süt ile hazırlanan ekspres salep ve su ile hazırlanan ekspres salep olarak sunulur. Zencefilli ve karanfilli salep çeşidi de vardır. Özellikle süt ile hazırlanan salep çok lezzetlidir; fakat Mado hazır salep gibi değildir.
5. Tikveşli Salep
Tikveşli Salep, en iyi hazır salep alternatiflerinden biridir. Hem kıvamı hem lezzetiyle, pek çok rakibinin önüne geçmiştir. Yalnız ambalajın ön yüzündeki “%8,4 ilave şeker” bilgilendirmesinden anlaşılacağı üzere diyet sürecindekiler için uygun olmayabilir.
6. Nestle Sütlü Salep
Dünyanın en büyük yiyecek ve içecek üreticisi Nestle’nin, hem süt hem de su ile hazırlanabilen salep tozu, sadece süt ile hazırlanan tarçınlı salep tozu vardır. Hem su hem süt ile hazırlanabilen çeşidinde aspartam isimli tatlandırıcı vardır ve bu madde diyabeti tetikleyici olabilir. Lezzet ve kıvam bakımından ise gayet iyidir.
7. Kahve Dünyası Salep
Kahve Dünyası, en iyi salep nerede içilir diye sorulduğunda önerilen yerlerden biridir. Nitekim hazır salepleri de çok lezzetlidir. Markanın hazır saleplerinde asıl farklılık yoğun kıvamı ve de damla sakızı tadıdır. Kıvamın yoğun olması, daha çok katkı maddesi anlamına geldiğinden dezavantaj da diyebiliriz.
8. Mahmood Tarçınlı Sahlep
Mahmood, Gaziantepli kahve markasıdır. Türk kahvesindeki çeşitliliği ile bilinen bir marka olsa da salebi de lezzetlidir. Salebin en beğendiğimiz yönü şeker oranının diğerlerinde olduğundan daha az olmasıdır. Ayrıca ambalajı çok iyi, tarçın paketin üst kısmında salepten ayrı şekilde konulmuş. Tarçın sevmeyenler için iyi düşünülmüş. Tat ve koku bakımından da beklentinizi karşılayacaktır.
9. Altıncezve Sütlü Sahlep
Bursalı Altıncezve markasının aslında meyve aromalı sıcak içecekleri meşhurdur; fakat salebi de pek çok markadan daha iyidir. Şeker oranı diğerlerine göre nispeten daha az. Tarçını içinde olması tarçın sevmeyenler için dezavantaj olabilir.
Sahlep Faydaları ve Zararları
Salep hem faydaları hem de zararlı bulunan bir içecektir. Salebin vazgeçilmez kış içeceği olmasının nedeni yalnızca sıcak ve lezzetli oluşu değildir, salep boğazı yumuşatır. Özellikle de tarçınla birlikte tüketildiğinde rahatlatıcı etki gösterir. Dolayısıyla salep öksürüğe iyi gelir mi merak edenler için salep öneririz.
Salebin faydaları hakkında yanıtı en çok merak edilen bir başka soru da salep mideye iyi gelir mi sorusudur. Salebin hazmı kolaylaştırıcı etkisi vardır. Hem mide hem bağırsak için faydalı bir içecektir. Salep kalsiyum bakımından zengindir. Süt ile birlikte tüketildiği için de kalsiyum oranı artar. Bu sayede kemik sağlığı için faydalıdır.
Salep şifa deposu diyebiliriz. Cinsel sağlığa da olumlu etkileri vardır. Öyle ki, bitkisel afrodizyak ürünlerinde salep kullanılır. Yalnız salep cinsel gücü artırır mı sorusunu sadece erkekler için olumlu yanıtlayabiliriz. Erkeklere, iktidarsızlığı gidermek için akşam salep içerek yatması önerilir. Emziren anneler salep süt yapar mı sorusuna yanıt arar. Salebin anne sütünü artırıcı etkisi vardır. Zararlı yönü ise içeriğindeki şeker ve karbonhidrattır.
Tavsiye ettik: Evde yapılabilecek En Güzel Soğuk İçecekler
Salep Hakkında Merak Edilen Sorular
-
Salep Hangi Çiçekten Olur?
Salep tutkunları salep tozu nasıl elde edilir, salep hangi çiçekten olur merak eder. Salep içeceği, orkide köklerinin tozlarıyla yapılır. Orkide soğanının toprak altında kalan yumrularından salep tozu elde edilir. Sahlep yumruları, nişastaya benzer bir bileşen olan polisakkarit glucomannan bileşenini içerir. Salep tozunun rengi sarıya yakındır ve kırık beyaz olarak ifade edilir. Sahlep bitkisi, Anadolu’nun birçok köşesinde yetiştirilir. Salep yetiştiriciliği ile ünlü olan ilimiz ise Akdeniz Bölgesi’ndeki Burdur ilimizdir. En iyi salep nerede yetişir diye sorulduğunda yanıt Burdur’un ilçesi olan Bucak’tır.
-
Gerçek Salep Nasıl Anlaşılır?
Ne yazık ki, her konuda olduğu gibi salepte de; salep aroması damlatmak, öğütülmüş makarna eklemek ve nişasta karıştırmak şeklinde sahtelik yapılabilir. Gerçek salep ile sahte salep arasındaki ayrımı yapabilmek için birkaç ipucu vardır. Gerçek salebi anlayabilmek için gerçek salep ne renk olur, kıvamı nasıl olur ve gerçek salep nasıl kokar bilmek gerekir.
Gerçek salep bej ya da krem rengi tonlarındadır ve keskin kokuya sahiptir. Gerçek olmayan, kıvam artırıcı madde kullanılan saleplerde kıvam yarı akışkan değil, pudinge çok yakın kıvamda olur. İçinde tarçını eklenmiş olarak sunulan tek kullanımlık paketteki salepler, salebin sahteliğini gizlemeyi amaçlıyor olabilir. Bu nedenle en iyi salep markaları tercih etmek gerekir.
Gerçek salep nasıl anlaşılır sorusunun daha net yanıtına ihtiyaç duyuyorsanız hemen ipucumuzu paylaşalım: 5 litre suya 1 çay kaşığı salep ekleyin. Salebiniz gerçekse su miktarı çok olduğu halde kıvam alacaktır. Sahte salebin suyu kıvama getirmesi mümkün değildir.
-
Saf Salep Tozu Bozulur Mu?
Salep bozulur mu sorusunun yanıtı aslında salebin hangi formda olduğuna bağlıdır. Salepli içecek tozu olarak sunulan hazır salepler, markaya göre değişkenlik göstermekle birlikte 1-2 yıldan sonra bozulur. Özellikle sıvı haldeki hazır salepler açıldıktan sonraki birkaç gün içinde bile bozulabilir. Saf salep tozu bozulur mu sorusunu da kesinlikle hayır şeklinde yanıtlamak mümkün değildir. Bununla birlikte buzdolabında muhafaza edilen, nişasta veya yabancı başka madde karıştırılmamış, güneşte kalmamış gerçek saf salep tozu kolay kolay bozulmaz. Bu bilgiler ışığında en iyi salep nerede satılır sorusunu da aktar şeklinde yanıtlamak mümkündür.
-
Salep Nasıl İçilir ve Servis Edilir?
Kış aylarının vazgeçilmez içeceği salep nasıl içilir ve servis edilir diye sorulduğunda ilk akla gelen tarçındır. Tarçının yanı sıra vanilya (ev yapımı toz salep) da salebi daha cazip bir içecek haline getirir. Salebin yanında tatlı kuru pasta veya kek tüketmenizi öneririz.
-
Salep Nasıl Yapılır?
Salep, marketlerde hazır içecek şeklinde sunulur. Aktardan da gerçek saf salep tozu almak mümkündür. Dolayısıyla salep nasıl yapılır sorusunu iki farklı şekilde yanıtlamak mümkündür.
Hazır toz salep nasıl yapılır: Hazır salepler toz halinde ve sıvı formunda sunulur. Sıvı salepleri ısıtmak yeterlidir; fakat çabuk dibi tutabildiğinden ısıtırken sürekli karıştırmak gerekir. Toz hallinde sunulan salepleri üzerinde belirtildiği miktarda kaynayan süte ilave etmek suretiyle birkaç dakika içinde hazırlayabilirsiniz.
Aktardan alınan salep nasıl yapılır: Aktardan aldığınız toz halinde salebi üç aşamada yapabilirsiniz. Yapımında pastörize süt yerine, doğal süt kullanırsanız lezzeti artırabilirsiniz.
– 1 tatlı kaşığı salep ve 1,5 yemek kaşığı toz şekeri karıştırın.
– 500 ml sütü tencereye koyup ocağa alın ve kısık ateşte kaynatın.
– Salep ve şeker karışımını, süt hafif ısındığında ekleyin ve tel çırpıcı kullanarak karıştırmaya devam edin.Gerçek toz salep nasıl pişirilir sorusunu şu farklı yöntemle de yanıtlayabiliriz: 1 su bardağı soğuk sütü ayırıp içine salep ekleyin ve karıştırın. Ardından süt kaynamaya başladığında salepli soğuk sütü, kaynamak üzere olan süte ekleyip karıştırın. Salebi, kıvam alıp üzerinde köpükler oluştuğunda ocaktan alın ve fincanlara pay edin. Farklı aroma katmak için tarçın, vanilya, damla sakızı, portakal veya limon kabuğu ekleyebilirsiniz.
-
Su ile Salep Olur Mu?
Evde salep tozu ile salep nasıl yapılır ve hazır salep tozu ile salep nasıl yapılır sorusunda yöntem farklı olsa da malzeme aynıdır: Süt. Su ile salep olur mu sorusunu kesin olarak hayır şeklinde yanıtlayamayız; fakat salebin gerçek tadını ve kokusunu sütsüz salepte almanız mümkün değildir. Sütsüz salep olur mu diye soranlar için salebe yakın lezzet şeklinde yanıt verebiliriz.
ÖNERİ! Salebinizi hazırlarken su yerine süt kullanmanız, salebin doğru kıvamda olmasını ve tadının doğala daha yakın olmasını sağlayacaktır.
-
Salepte Kaç Kalori Vardır?
Diyet sürecindeyseniz saleple ilgili en çok merak ettiğiniz besin değeri olabilir. Sahi, salepte kaç kalori vardır. Gelin, salep besin değeri tablosu ile bu sorunuza yanıt bulalım.
Bir bardak salep içeceği (200 ml):
Kalori: 188 kcal
Protein: 5,6 gram
A vitamini: 6 mg
C vitamini: 6 mg
Potasyum: 1130 mg
Kalsiyum: 836 mg
Sodyum: 356 mg
Demir: 0,2 mg
Lif: 0,4 mg
Karbonhidrat: 27.8 mg
Kolesterol: 14 g
En İyi Salep Markası; Uzman Görüşü
Salep içmek için en iyi salep yapan yerler bulmaya ihtiyaç duyanların, aslında evinden uzaklaşmadan salep içebilmesi mümkündür. İşte bu noktada en iyi salep markaları ve en iyi salep tozu hangisi soruları gündeme gelir. En iyi tavsiye sitesi olarak sizler için bu soruları yanıtladık. Ayrıca salep içeceğinin faydalarına değindik. Yalnız salep hamilelere zararlı mı gibi sorularınız için doktorunuza danışmanızı öneririz. Hazır tek içimli salepler, Mado gibi en iyi salep markaları tarafından üretilmiş bile olsa içerdiği katkı maddeleri nedeniyle sağlıklı değildir. Hazır saleplerin çoğunda gerçek salep oranı azdır. Dolayısıyla hazır salepler ev yapımı veya doğal salep ile yapılan saleplerin yerini tutamaz. Sizce en iyi toz salep hangisi? Beğendiğiniz veya olumsuz deneyim yaşadığınız bir markanın salebi hakkındaki görüşlerinizi bizimle paylaşır mısınız?